Пътешествия, туризъм и още нещо

Дауншифтинг

Share

Ако Вие определяте себе си като дауншифтър, можете с пълно основание да се поздравите.

Имате поне две причини да го направите:

Първо, достатъчно богат сте, за да си го позволите, и

Второ, изкачили сте се на онова ниво в скалата на потребностите, където власт, пари и имущество губят своето престижно звучене и където сте разбрали, че има неща, много по-ценни от тях.

За консуматорското общество в основата на благосъстоянието стоят парите – колкото повече, толкова по-добре. С тях можеш да си купиш всичко – от насъщния до последната глезотия, пусната на пазара, макар и тя въобще да не ти е нужна. Парите ти гарантират успех в обществото, в кариерата, в любовта. Затова и стремежът ни да ги имаме е напълно обясним. Какво обаче се случва, когато придобиете такъв паричен ресурс, с който бихте могли да си купите всякакви вещи, но пък нямате времето и възможността да изживеете живота си.

Дауншифтингът се определя като течение, последователите на което са се отказали от богатство и кариера, за да могат да оценят онези простички и истински важни неща, които ги карат да се чувстват хора. Приема се, че това в по-голямата си част са финансисти, адвокати, борсови посредници, ръководители на големи компании, лекари, но всъщност определяща в случая е не професията, а това дали тези хора могат да си го позволят.

За да бъдеш дауншифтър, е необходимо да си натрупал достатъчен финансов ресурс. Не е задължително да си свръх богат, но имущественото ти състояние определено трябва да е над това, необходимо за плащане на текущите сметки, издръжка и простичко преживяване.

Вие вероятно може да си позволите да поддържате луксозен имот в скъп квартал, да си купувате най-новите автомобили, технологии, техника, модни марки и въобще всякакви вещи, които пазарът поднася, макар и  те да не са Ви необходими. Вероятно има няколко души, на които плащате да отглеждат децата Ви, да се грижат за дома Ви, да пазят Вас, хората и вещите, които обичате. Вероятно ежедневието Ви е толкова забързано, а графикът Ви толкова уплътнен, че дори и хората, които определяте като свои близки, трябва предварително да заявят намерението си да Ви видят, за да се вместят в натоварения Ви ритъм на живот. Вероятно почивките Ви не са спонтанни. Вероятно ги планирате не според любимия си сезон, а според това през коя част от годината сте най-слабо професионално ангажирани. Вероятно те са съобразени не с местата, които искате да посетите, а с това къде има необходимите комуникации, за да работите.

Въртележката се върти с такива обороти, че веднъж качил се на нея, е много трудно да слезеш. В началото тази въртележка сигурно Ви е харесала. Колелото се издига и Вие се изкачвате все по-нагоре и по-нагоре. Имате успешна кариера, достатъчно пари и имотно състояние, което се увеличава при всяко следващо завъртане на колелото. Възможно е обаче горе от високото на въртележката да Ви прилошее и да поискате да слезете. И тогава поглеждате надолу и разбирате колко е трудно това. Иска Ви се да не сте чак горе, откъдето Ви се вие свят при всяко поглеждане към земята, а някъде по-ниско, където няма да виждате целия свят, нито той ще вижда Вас, но ще Ви бъде много по-спокойно и комфортно. Иска Ви се дори да не сте се качвали, а да си бяхте останали долу на земята.

Ако в това описание откривате себе си и, по-важното, ако наистина искате да слезете, то Вие може да се наречете дауншифтър.

Дауншифтингът предлага един различен поглед към света. Стойността на нещата се определя не от парите, които сте платили за тях, а от удовлетвореността, която Ви носят.

Това обяснява защо сте готови да пренебрегнете екстрите на скъпия си луксозен апартамент в центъра на града и да се преместите да живеете в скромна къща в малко селце. Тя няма да е нито толкова скъпа, нито толкова луксозна, но ако вярвате, че ще сте по-щастливи в нея, направете го.

Вероятно съседите Ви на село няма да знаят какъв голям шеф сте всъщност. Няма да са престорено любезни и излишно фалшиви с Вас, няма да се борят за благоволението Ви, което би им донесло някакви ползи. Но пък ще са истински и откровени и може би ще Ви накарат да се почувствате отново човек.

Можете дори да започнете да отглеждате зеленчуци в градината си. Няма да повярвате колко горди ще се почувствате от това.

Можете да се разхождате в истинска гора, вместо да дишате мръсния въздух в градския парк.

Можете да покажете на децата си кончета, агънца, козички и много други животни, вместо да ги водите в зоологическата градина.

Можете дори да поплувате  в близката река, макар и тя да няма олимпийските размери на басейна, който посещавахте в града.

Можете да направите още много, много неща.

Те зависят само и единствено от Вас.

Вашите мнения по темите, както и предложения за нови публикации може да изпращате и чрез формата за контакт.

2 коментара за “Дауншифтинг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.