Пътешествия, туризъм и още нещо

Какви връзки са необходими на успешния кандидат

Share

Вие сте невероятен професионалист със сериозен опит, владеете чужди езици, притежавате страхотни умения. За съжаление, никой друг освен Вас не знае за тях. Трябва Ви някой, който да Ви лансира и да Ви представи пред света. Накратко, трябват Ви връзки.

Замисляли ли сте се, че успешният кандидат е не този, който притежава знания, умения и опит, а този, който има повече връзки. Напоследък стана популярно да се говори за компетенции и меки умения и Вие сигурно се питате дали зад тези модерни думи не се крие една – „връзки”. Наричат ги още контакти.

Позоваването на контакти при избора на кандидат за работа е оправдано, доколкото тези контакти са референциите на хора, работили с него и изградили си мнение за способностите му. Те биха могли да бъдат много полезни стига да представят кандидата обективно, със силните и слабите му страни.

В условията на все по-свиващ се пазар на труда обаче започват да се налагат друг тип контакти. Роднини и приятели на кандидата усилено се опитват да ни убедят в това колко е добър. Въпросният кандидат е техен близък и те нямат съмнения, че той наистина е много добър. Ако ги попитате в какво точно е добър, те едва ли ще Ви отговорят, макар че не бива да Ви изненадва и другия краен отговор – „Във всичко”.

Установено е, че голяма част от хората вземат решения по нечия препоръка.

Препоръчват Ви зъболекар, автомонтьор, водопроводчик, електротехник. Вие нямате представа от зъболечение, от устройство на автомобила, ВИК и електроинсталации. Как бихте преценили дали хората, към които са Ви насочили, наистина са умели в работата си. Успокоявате се с това, че Ваш познат ги е препоръчал. Това не ги прави по-добри професионалисти, защото той също като Вас няма познания в тези области и едва ли би могъл да оцени способностите им. Но все пак Вие се чувствате по-спокойни.

Затова не се изненадвайте, че въпреки професионалните качества и опита Ви са предпочели друг по-посредствен кандидат. Той просто е имал познати, които да го препоръчат. Имал е връзки.

Вашите мнения по темите, както и предложения за нови публикации може да изпращате и чрез формата за контакт.

Един коментар з “Какви връзки са необходими на успешния кандидат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.