Пътешествия, туризъм и още нещо

Колко ценна е информацията

Share

През 2017 г. конкуренти проникват в офиса на известна медийна и издателска група. Откраднати са данни за предстоящи за публикуване материали, разработки и проучвания. Информацията е свалена от централните сървъри, персоналните компютри и работните станции на служителите. Не са пропуснати и периферните устройства и преносимите приложения. Това се случва в един обикновен ден, ден като всички други. Във фирмата работят 367 души. Всички те са постоянно на бюрата си втренчили поглед в компютъра пред себе си. Твърде заети са, за да общуват помежду си. Ако все пак се наложи, ползват вътрешна телефонна линия или специално създадения за целта комуникатор. Срещат се рядко и не се познават добре. Затова на никого не прави впечатление, когато хора, които никога не са работили в компанията, влизат, използвайки чужди карти за достъп и свалят цялата информация, която им е нужна. Те не правят впечатление, защото всички (дори охраната) ги мисли за част от персонала. Компанията е пред разгром. Всичко ново, което е смятала да представи, е откраднато. От тази ситуация я спасява един от служителите й. Той е чудат тип от старото поколение. Не обича новите технологии и предпочита да записва мислите и идеите си в старомоден тефтер, вместо във файлове, които после не може да отвори, защото вече е излязла нова версия на софтуера, която той още не е изучил. Така се оказва, че единствената запазена информация е тази в неговия тефтер. Той останал непокътнат, защото никой не предполагал, че при това развитие на технологиите някой все още може да записва на хартия.

Тази история би могла да си остане художествена измислица, ако не беше толкова близка до действителността.

Оказва се, че информацията е най-скъпо струващият ни ресурс. Тя има своята ценност и цена и това по един необичаен начин я превръща в стока. Особено се търгува сред политическите кръгове и бизнес средите. Информираните винаги са били на крачка пред останалите и са готови да платят, за да продължат да бъдат информирани. За информация се заплаща не само с пари. По-интелигентните търговци ще Ви предложат влияние, власт и облаги, за да им предоставите данните, от които се нуждаят. Сама по себе си обаче информацията не е ценна, ако не можете да боравите с нея. Притежаването на бази с данни има смисъл, ако умеете да ги четете, обработвате и анализирате. Тоест, ако превърнете информацията в знания. Това, разбира се, също струва нещо. Струва това да откриете не човека, който притежава цялата информация, а този, който знае какво да прави с нея, този, който знае къде да търси отговорите. Защото важното е не просто да имате всички парчета от мозайката, а да можете да я сглобите.

Сигурно вече започвате да се питате и друго. Кой, как и с какво може да Ви гарантира сигурността на информацията и правата Ви над нея. Дали най-новите технологии и устройства са достатъчни и дали не трябва да разчитате повече на онзи поостарял и пренебрегван ресурс, наречен човешки фактор.

Вашите мнения по темите, както и предложения за нови публикации може да изпращате и чрез формата за контакт.

4 коментара за “Колко ценна е информацията

  1. Счети

    По професия съм счетоводител и винаги съм се изумявал като почнат да ми обясняват, че това дето го вършат n на брой счетоводители, можело да го прави 1 програма. Разбирай – за какво са ни хора като си имаме супер софтуер, който поддържа бази данни, прави автоматични операции и т.н. И винаги съм се „кефил“ как някой седи пред тоя софтуер и не знае какво да прави с него. Хора си трябват, хора. Щото може да имаш много информация, но като не знаш за какво ти е, няма смисъл ни от скъпия софтуер, ни от информацията

  2. Анонимен

    Дори и в тези времена на нови технологии и устройства за пазене на информация, човешкият фактор е най-важен. И това ще остане още дълго време така. Притежаването на някъква информация не те прави ползвател на същата и ако не я можеш да я използваш правилно ти нямаш нищо. А човек който може да я използва правилно винаги намира начин и в повечето случаи знае как и от къде да се сдобие с нея. Ето тогава информация плюс правилния човек правят страховит потенциал за печелене на девиденти или много мощно оръжие за реализация на идеи.
    Всяка информация е оръжие.но зависи в чий ръце се намира. При едни е детско пистолетче напълно безвредна играчка, при други същата информация е с силата на гранатомет готов да помете всичко което му се изпречи насреща.
    Ето това е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.