Пътешествия, туризъм и още нещо

Колко струва да си образован

Share

Той бил добър ученик, най-добрият в класа. Бил голямата гордост на амбициозните си родители и както се очаквало от него, завършил образованието си в чужбина – в реномиран университет и с много отличия. Завърнал се в родината си с престижна диплома, със знания за най-новите иновационни технологии, владеел няколко чужди езика. Нямало съмнение, че човек като него ще се реализира успешно.

Оказало се обаче, че предложенията за работа, които получил, съвсем не били толкова добри, колкото се очаквало. Всъщност иновационните технологии, които той изучавал, така и не се наложили в страната. Тук нещата си вървяли постарому. Използвали се остарели подходи и методи, бизнесът нямал излишни пари за инвестиции и никой не се интересувал дали автомобилите могат да се задвижват от слънчева енергия. И тъй като в страната били останали предимно местни фирми, никой не считал владеенето на чужди езици за предимство. Тук най-използван бил местен диалект, разпространен основно сред по-слабо образованите групи. Затова и съседът му работещ като автомонтьор без дипломи и без чуждоезикови познания се вместил по-добре в тази родна действителност. А обърканите родители се питали къде са сбъркали в стремежа си да осигурят най-доброто образование на сина си. Той се оказал прекалено образован за реалността, в който се завърнал.

И понеже бил много упорит, не се отказал и решил да тръгне по света, за да срещне хора, които да го оценят и да открие онова, което наричат успешна реализация.

Той вярвал, че ще успее. Защото бил добър ученик, най-добрият в класа.

Вашите мнения по темите, както и предложения за нови публикации може да изпращате и чрез формата за контакт.

10 коментара за “Колко струва да си образован

 1. Анонимен

  Никъде убразованието не ти дава гаранция за работно място и добра заплата. „Най добрия ученик“ с нищо не е по-добър от всеки един ученик завършил това което го влече и разбира, който започнал работа след една или две години е в пъти по-добър в професията си от „най добрия ученик“ който се лута без работа и това колко добър е бил вече е само минало и гола теория без покритие. От претенции за вида на работата и заплащането той е станал едно нищожество владеещо няколко езика и няколко дипломи готово да работи като сервитьор, защото родителите му са похарчили всичко по неговото учене или просто кризата е стопила бизнеса на тате. Няма гръб който да вдигне телефона и да му каже утре почваш в ТАЗИ ФИРМА НА ТАКАВА ЗАПЛАТА.
  Само с учене никаде не става. Трябва и хъс за работа, желание за доказване. Просто трабва да се вклиниш в действителноста и да докажеш колко си добър в сверата си. Така се изпъква и получавайки самоудоволетволение от това в което си се првърнал, усъзнаваш че наистина е имало смисъл да учиш, че си направил най-добрата инвестиция в живота си – ОБРАЗУВАНИЕТО.
  Образуванието е едно и също в твоита страна и в чужбина. С диплома от собствената ти страна и упорита работа много фирми биха ти предложили работа в чужбина. Завършвайки в чужбина избора ти е сведен до 80-90% да търсиш реализация в тази страна където си завършил.За 4 или 5 години ти вече си далеч от бизнеса,манталитета и обстановката в твойта страна. Просто прибирайки се ти се превръщаш в един чужденец в собствената си родина и без много силен гръб (жокер обади се на приятел) ти си един аутсайдер принуден да преживява без право на избор. Тогава избора остава само един върни се там където си бил за да те оценят сиреч – ЧУЖБИНА.
  Да ли в твойта страна или в всяка друга – действителноста е една – реализират се само надъханите и пробивни хора сигурни в знанията си работещи с желание и постояно доусъвършенстване. Това са качества които нямат нищо общо с това да ли си бил първи в класа или шести(например) всичко е до желание и себеотдаване.

  1. Милен

   Убразованието, сВерата си, Усъзнаваш, образУванието и т.н.

   Та викаш от образование нямало смисъл. Само да се надяваме, че образуванието не е злокачествено.

 2. Анонимен

  През последните години стана популярно и даже задължително да се завърши висше образование в чужбина. Това е чудесно. Жалкото е, че когато младите се върнат в България, ги залива един студен отрезвяващ душ и хоп … пак без работа. Та въпросът е – „Решение ли е да завършиш в чужбина?“

  1. айсайдер

   Ами не е … гореописаният момък .. “ Всъщност иновационните технологии, които той изучавал, така и не се наложили в страната“ е можел поне ДА ПРОУЧИ НЕЩАТА ..
   Явно- технологиите които е изучавал, се прилагат на едно-две места .. можел е , да прати любезен имейл до ЧР и да пита, например – с какви машини работят и дали им трябва специалист, по ЦПУ изучавал управление на машина , базирано не на АутоКад например, а на Солидуъркс …
   То не съм убеден, че и в друга държава тези „иновационни технологии“ се използват в 100 завода, например ..и е хубаво

  2. айсайдер

   Въобще не е решение, да завършиш, където и да е, без да имаш мисъл в главата си , какво точно ще стане от тебе.

   .. “ иновационните технологии, които той изучавал, така и не се наложили в страната“
   –––––-
   „Тук нещата си вървяли постарому. .. бизнесът нямал излишни пари за инвестиции “
   –––––-
   Бизнесът НИКЪДЕ по света няма излишни пари!
   Ни за самоцелни тъпи инвестиции, ни за нещо друго .. инвестира – АКО ИМА ИЗГОДА!!
   Ако инвестира в нова машина и в нова технология – тя трябва да му носи пари!!
   В Германия, ЗА ВСЯКА НОВА МАШИНА СИ ПРАВЯТ РАЗЧЕТ дали им е изгодно да инвестират, или е по-добре да карат по старому! Ако пести три заплати, от по 3000 евро ..и се изплаща за четири години – купуват я и внедряват новата технология .. ако не им е на сметка – карат със старата технология . Така е и В БЪЛГАРИЯ – НЕ Е ПО-РАЗЛИЧНО .. въпрос на ум е, да помислиш какви технологии да учиш и какво може да работиш …

 3. айсайдер

  .. „Тук най-използван бил местен диалект, разпространен основно сред по-слабо образованите групи“..
  ––––––
  Абсолютно вярно !
  Така е в Германия, из Скандинавията и в Холандия, казвали са ми,че е така и в Испания и в Италия .. говорят си местният език и хич не им пука,че ти знаеш хохдойч или испански-кастиляно …
  Ако ги разбираш – ОК .. ако не .. твой проблем!

 4. айсайдер

  Ами жив-здрав, да обикаля из държавите, да търси реализация …
  НО И ТАМ не е по-различно .. хората из фирмите ПРАВЯТ КОНКРЕТНИ НЕЩА и им трябва човек, който ТОЧНО НЕЩО ОПРЕДЕЛЕНО да знае и може …
  „Най-добрият ученик“ едва ли ще ги впечатли, кой знае колко, щото те работят за пари и за да си продадат стоката!
  Може би Брюксел – в институциите на ЕС ??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.