Пътешествия, туризъм и още нещо

Увреден ли е човекът с увреждания

Share

Ние често говорим за хората с увреждания. Вестници, радио, телевизия и социални мрежи ни показват историите ми, а авторитетни общественици изказват мнения за несгодите им и възможностите им за интеграция. Особена активност се забелязва в навечерието на големи християнски празници. Около Великден и Коледа новинарските емисии изобилстват с истории за нещастието и трудностите на тези хора, популярни красавици се снимат в домовете на инвалиди, на които са помогнали, и всички ние изпращаме дарителски sms-и, с които да заглушим болната си съвест, че всъщност нищо не сме направили и че нещата си продължават по старому.

Замисляли ли сте се, че никой на този свят не е застрахован и че в човек с увреждания може да се превърнете и Вие.

Ще Ви направи ли това по-увреден от човека, който сте били преди. Ще навредите ли на близките си заради това, че вместо да им помагате, сега трябва да разчитате на подкрепата им. Ще се отдръпнат ли от Вас само защото сте се превърнали в бреме. Ще Ви поглеждат ли с укор и досада всеки път, когато имате нужда от тях.

Ние често демонстрираме своята загриженост, но дали дълбоко в себе си не оставаме егоисти, заинтересувани единствено и само от собственото си съществуване. И когато се сблъскаме с реалността, съзнателно или не, започваме да възприемаме хората с увреждания като увредени.

Ще поверите ли образованието на детето си на учител, който не може да се придвижва сам?

„Да” ли казахте? Моля помислете пак. А кой ще му осигури транспорт и инвалидна количка, за да стигне до дома Ви? Кой ще го качва по стълбите? Ами ако нещо се случи и падне, дали тогава няма да Ви обвинят, че не сте положили достатъчно грижи за него. И какво ще кажете на детето си, ако попита  „Е, точно на мен ли се падна този учител?” М мм да, помислете пак…

А ще наемете ли в шивашката си фирма жена, която не чува?

Да, разбира се, тя е много сръчна и работи бързо, но защо пък точно нея трябва да вземете на работа, когато има толкова други с нормален слух. А и представете си, че решите да я уволните. Какво ще кажете на всички ония правозащитници, които ще се появят и ще започнат да Ви създават неприятности.

А чухте ли, че в едно от радиата имат нов водещ?

А, знаете вече, даже сте го слушали и много Ви харесва. А разбрахте ли, че е незрящ? Ама как така? Че как ще си вижда текста и как въобще знае какво да говори като не може да чете? А, бил много умен и схватлив, помнел добре и бързо излизал от ситуации, ако се наложи. Е, сигурно ще му се наложи. Та те хората са си такива – като разберат какъв е всъщност, и ще спрат да му слушат предаването. Ами да, ще постъпят като Вас.

Ама Вие не сте лош човек. Никак даже. И ако зависеше от Вас, щяхте да направите много неща за хората с увреждания. Например, не може ли държавата да им увеличи средствата за издръжка, та да не се налага да работят. Тъкмо няма да се пречкат и да създават трудности на околните. А и ще се спестят средства от разни приспособления за тях. Ами така де, че знаете ли колко му струва на бедния бизнесмен да изгражда рампи за инвалидни колички.

Не, Вие не сте лош човек. Ние също не сме лоши хора. Ние обичаме хората с увреждания. Но обичаме себе си повече.

Вашите мнения по темите, както и предложения за нови публикации може да изпращате и чрез формата за контакт.

Един коментар з “Увреден ли е човекът с увреждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.