Пътешествия, туризъм и още нещо

Съжаляваме, твърде стар сте, за да Ви наемем

Share
Вероятно няма чуете това, ако сте в началото на житейския си път. Няма да го чуете и когато Ви отказват работа задето не сте толкова млад, колкото се очаква от Вас.

Да Ви кажат, че не сте подходящият кандидат заради побелелите коси и бръчките на лицето Ви, би било дискриминация. А никой не иска да го обвиняват в такава. Затова по-скоро ще чуете клишираното обяснение, че има по-добри и по-квалифицирани кандидати, пък макар и те да нямат Вашия професионален опит и натрупани години стаж зад гърба си.

Не се опитвайте да спорите. Ще се изхабите излишно.

А и как ще обясните на младата девойка насреща, че за да работите като заварчик, не се изискват двата чужди езика, които тя владее, нито нейните добри компютърни способности, а умения за работа с инструментите и дълъг опит. Явно вашето мнение като човек, работил през по-голямата част от живота си като заварчик, не съвпада с очаквания профил на подходящия кандидат. С две думи, стар сте за тая работа.

Сигурно младата девойка (извинете, мениджър по подбор) ще Ви посъветва да се насочите към друга работа, която не изисква чак такива компетенции. А на тази позиция ще бъде назначен наскоро завършил младеж с два чужди езика и невероятни компютърни умения, който между впрочем никога досега не е работил като заварчик.

Интересно дали ще се намери някой мениджър, който да му покаже как да държи инструментите и какво изобщо да прави с тях. Всъщност би било добра идея да го направят мениджър. Например мениджър по заваряване. Би било напълно справедливо – все пак младежът е високо квалифициран. Само че в такъв случай ще трябва да назначат човек, който да работи и когото младежът да ръководи. Ами така де, нали е мениджър.

Предвид ситуацията все пак ще се наложи да вземат някой като Вас. Е, не сте толкова квалифициран, но поне знаете как да заварявате. Ето, виждате ли, че въпреки възрастта си и на Вас могат да предложат работа.

А кой казваше, че за старите няма възможности?

Вашите мнения по темите, както и предложения за нови публикации може да изпращате и чрез формата за контакт.

3 коментара за “Съжаляваме, твърде стар сте, за да Ви наемем

 1. St_1

  Здравейте, прочетох статиите и всичко в тях е пълна истина. Това, което ще направя е да разкажа един виц, свързан с темата, за да разведря атмосферата.
  В една строителна компания, решили да изберат нов изпълнителен директор. Имало само две кандидатури – на настоящия изп. директор и на …. неговата секретарка. Всички учудено решили да изслушат секретарката – защо смята, че е подходяща за този висок пост. Ето какво отговорила младата девойка.
  Г-н директора – с тази строителна площадка на главата, с тази арматура в устата и този отвес между краката – няма да ви свърши работа.
  Вижте ме мен. Аз с тези две висши образования (показала си гърдите), с този дълъг трудов стаж (показала си бедрата) и с тази тясна специалност (сещайте се какво си показала) съм човекът, който ще ви намери клиенти и ще измъкне фирмата от калта.
  Ако се замислите, ще разберете, че този весел виц казва с усмивка доста от нещата от нашата действителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.