Пътешествия, туризъм и още нещо

Триадата Белинташ, Караджов камък, Кръстова гора

Триадата се определя като единение от идеи, влияния, свързани божества. Родопа планина е позната от векове като Свещената планина. Тя няма висините на Рила и зъберите на Пирин, но носи в себе си енергия, каквато няма да усетите никъде другаде. Сред впечатляващата си природа тя крие светилища, окултни храмове и енергийни полета, най-уникалното сред които е триъгълникът Белинташ, Караджов камък, Кръстова гора, известни още като камъкът на живота, камъкът на мъртвите души и върхът на Бога. Това е триединство на местности, всяка от които толкова чудна и неземна, колкото само в Родопите могат да се съхранят. Счита се, че енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената в образувания от тях триъгълник енергия няма аналог на себе си. И до днес учените не могат да дадат обяснения за скалните форми и необичайните явления, наблюдавани на трите местности и в обхвата на триъгълното пространство, което те формират.

А заключен в енергийния триъгълник, който образуват Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора, се намира исполинът Хайдукташ. Той се извисява над каменните къщи на махала Ряката.Много близо до Белинташ е скалният масив Ин кая.

Белинташ е скално плато, което въпреки неголямата си височина от около 1200 м. ще Ви създаде усещането, че сте се изкачили на върха на света. Не би било пресилено, ако кажем, че тук небето целува земята, а Космосът се слива с Вас и Вие ставате част от Вселената. Тук промените на времето не са успели да заличат щерните и скалните ямки, които учените определят като първата астрономическа карта, създадена от траките. Платото внушително се издига над околността и множество са вярванията, че точно към него са насочени погледите на извънземни същества, създали връзката си със земята още по времето на траките. Белинташ освен географска карта е бил и светилище на тракийския бог Сабазий – божеството на живия свят и на плодородието. Вероятно оттам идва вярването, че ако болен легне в някоя от ямите на платото, ще оздравее, ще погълне от енергията на Белинташ и ще изчисти душата си от всичко лошо. В превод Белинташ идва от думите „бели” (диалектно на бял) и „таш” (от турски – камък) и значи бял камък, още камък на познанието, на живота, на позитивната енергия, на всичко добро. Той ще Ви пречисти, оттук ще видите света с други очи, ще усетите себе си. Пътят към Белинташ с годините става все по-популярен и вече никак не е трудно да го откриете. Най- удобният маршрут е този през Асеновградските села Червен, Горнослав и Орешец по посока Мостово, Врата и Сини връх. Има достатъчно указателни табели, които ще ви отведат на мястото. Пътеката до платото минава през живописна гора, а излизайки от нея, ще видите причудливо скално образувание с формата на човешка глава. Това е Стражът, известен още като Сфинксът, пазителят на Белинташ. Когато се качите на самото плато, пред очите Ви ще се открие чудна гледка към Тракийската низина, Мостово, река Мостова Сушица и Караджов камък.

Сякаш в противовес на Белинташ, Караджов камък е заключил в себе си потайнствеността и мълчанието на оня подземен свят, който ни плаши и за който малко говорим. Сред местните Караджов камък е познат като камък на мъртвите души, възприеман е като лош, дори като прокобен камък. Тези, които са посетили Караджов камък, са усетили разликата с Белинташ още в подножието на скалата. Колкото Белинташ е лесно достъпен, приветлив и обгръщащ Ви със спокойствие, толкова Караджов камък е непристъпен, плашещ и истински опасен. Състои се от два скални зъбера, между които се е загнездил огромен камък. И до днес все още никой не е могъл да даде обяснение как камъкът се е озовал там, както и откъде е дошъл. Подходът към платото е по пригодена стълба, не много стабилно закрепена в скалите. Мястото не е обезопасено и е наистина рисково. Ако все пак сте решили да се качите, помнете – изкачите ли стълбата, не поглеждайте надясно – там скалният отсек е толкова стръмен, а визуалната граница със земята създава такова усещане за безкрайност, че може да се повлечете надолу. Тук е моментът да се откажете и да се върнете. Ако все пак любопитството Ви надделее и решите да продължите, тръгнете ниско приведени и пълзейки по скалите наляво. Ще се озовете на широко (но много стръмно) плато, откъдето погледът Ви ще срещне Белинташ. Ако не се страхувате от усещането за неизмерна височина и не Ви се вие свят, може да поседнете и да се полюбувате на гледката. До Караджов камък се стига по няколко маршрута, всеки от които е непопулярен и много труден. Най-лекият е през Кръстова гора, оттам хващате пътеката за Аязмото и вървите около час и половина по зъбера на планината. Можете да тръгнете и от Белинташ или от Мостово (селото, намиращо се в средата на триадата). Пътят през Мостово е по посока Кръстова гора (следвайте маркировките на пътеката) и минава през стръмен и труден горски участък, където ще трябва да преодолеете денивелация от около 700 метра. Ако изберете него, тръгнете в ранните часове на деня, за да имате време да се върнете. Пътят през Мостово ще Ви отнеме между три и четири часа в едната посока според темпа, с който вървите и почивките, които правите. Който и маршрут да изберете, имайте предвид, че Караджов камък се намира в района на резервата Кормисош, известен с голямата популация на мечки. Бъдете внимателни. Не е препоръчително да тръгвате без водач.

За Кръстова гора през годините е изписано и изговорено много. Това, което е било премълчавано (според някои целенасочено от църквата), е обстоятелството, че местността е известна още на траките. Те първи са забелязали каква сила и енергия има мястото, а впоследствие християнството се е установило тук и са били изградени храмовете, които хората посещават и до днес. Като един от най-влиятелните стожери на религията, Кръстова гора е представлявала опасност за комунистическото мислене. Затова и след налагането на социализма е направен опит мястото да бъде заличено, за да спрат хората да носят у себе си вярата в Бог. Според разказите на местни жители от Мостово на Кръстова гора са изпратени военни, които да премахнат големия кръст. Когато обаче отиват там, кръстът сам започва да се поклаща, а небето се смрачава и те се стъписват. Според твърденията дори най-големите атеисти в този момент повярвали в Бог. Така кръстът останал, а Кръстов връх продължава да бъде онова място между света на живите и света на мъртвите, където слиза Бог, за да срещне вярващите.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

23 коментара за “Триадата Белинташ, Караджов камък, Кръстова гора

 1. Елена

  Здравейте, от Караджов камък до Белинташ за колко време се стига по пътеката, която е в ляво от камъка и има ли пряка пътека от Белинташ до Кръстова гора?

 2. Спаска

  Здравейте, тъй като искаме да посетим и трите места с нощувка в с.Мостово или с.Врата, някой може ли да сподели какви маршрути има за преход два дни? Та дори и други места в околноста да посетим, като в един от коментарите прочетох за Ин кая.

   1. Violeta Автор

    Здравейте, трите за един ден е почти невъзможно. По-добре направете едно посещение на Белинташ + Ин кая /https://bookmartbg.com/in-kaya/, а другото посещение – Кръстова гора + Караджов камък.

 3. Елина

  Здравейте!
  Благодаря за интересната информация.
  Искам да ви попитам дали смятате за възможно за един ден да се направи преход Кръсотва гора – Караджов камък – Белинташ и обратно, оставяйки колата в Кръсотва гора?
  До колкото разбрах от Кръсотва гора до Караджов камък пътят е лесен, маркиран и отнема около час – час и половина. А от Караджов камък до Белинташ има ли маркировка и много ли е труден/стръмен пътя?

  Благодаря ви!

  1. Вили

   Здравейте, не е невъзможно, но зависи и колко сте „тренирани“. От Караджов камък до Белинташ трябва да спускате и качвате по баирите, денивелацията е сериозна и е изморително. Не съм ходила от години и не знам дали вече има маркировка и пътека.

 4. валентина карадова

  Ще почиваме в Мостово, моля някой знае ли как се стига до Караджов камък и колко отнема по възможност пеш но сме с дете , моля пишете
  Разбирам че до Кръстова гора може направо с кола …от горните постове

  1. Вили

   Здравейте, ако сте с дете, силно препоръчвам да НЕ тръгвате към Караджов камък от Мостово, преходът за детето ще бъде изморителен, ще се налага да спирате често за почивка и това ще ви забави, има вероятност да не успеете да се върнете обратно навреме в Мостово. Щом сте с дете, отидете до Кръстова гора с кола, по стандартния асфалтов път, оттам до Караджов камък маршрутът е по- лек, зависи колко е голямо детето все пак, може за 1 до 2 часа да стигнете от Кръстова гора до Караджов камък – много зависи колко бързо или бавно ще ходите с детето.

 5. Светла

  Здравейте,
  през уикента сме се организирали за разходка до Кръстова Гора и Караджов камък. Никога не съм посещавала тази част на Рдопите, но съм сигурна че ще е много приятен преход.
  Интересувам се дали е възможно в един ден да се направи прехода до 3 те места. До колкото разбрах има пътека от Караджов камък до Белинташ, но никъде не намирам информация колко е разстоянието и за колко време се минава(ориентировъчно), ако решим да стигнем пеша до там. Гергана е написала, че вече има маркировки, но не намирам информация за времето, което отнема. Моля, някой които го е минавал да сподели.
  Благодаря предварително! 🙂

   1. Вили

    Здравейте, не е невъзможно, но ще бъде трудно и изморително за един ден, ще трябва да се връщате до изходна точка по тъмно, рискувате да изгубите някоя от пътеките.

 6. Десислава

  Здравейте!

  Много се зарадвах, когато попаднах на статията ви. Събраната информация е много полезна!

  Преди няколко години направихме преход от Кръстова гора до Караджов камък. Наистина си заслужва, гледките са впечатляващи. Теренът не е труден, но липсваше маркировка. Спомням си, че на места се ориентирахме по червениje панделки, вързани по храстите… Дали има промяна в ситуацията сега?

  Тази година искаме да отидем и до Белинташ. Има ли пряк път /имам предвид маркиран/ от Кръстова гора дотам?

  1. Васка

   На Белинташ ми казаха, че има пътека, която тръгва от едно от селата по пътя към Белинташ и стига до Караджов камък като в един момент се свързва с пътеката от Кръстова гора към Караджов камък. Така че … път има, но при така липсващата маркировка може да е сложно откриването й. Има и пътека, която тръгва от самия камък, но трябва да се провери до къде стига.

  2. Вили

   Малко късно се включвам вероятно, но все пак – до Белинташ през последните години направиха много добър асфалтов път /е, ще трябва малко да повървите и по пътека в гората, но тя е лека и приятна/. Пътят минава през селата Орешец и Врата – трябва да хванете пътя Асеновград – Кърджали и от него да се отклоните за с. Горнослав, после с. Орешец и с. Врата. Ако все пак държите да правите преход откъм Кръстова гора – от Кръстова гора слизате до с. Мостово, а оттам има /дано все още са там/ табели за пътеки до Белинташ.
   Препоръчвам да посетите и Ин кая – намира се много близо до Белинташ, достъпът е с автомобил по черен път – ако Ви интересува, ще пратя инфо.

   1. Вили

    Супер, имаше нужда, че преди години бе много трудно да се ориентира човек из тези места. Ако имате по-нова информация за пътеките, може да упътите и хората.

   2. Пенка

    Днес с моята приятелка ходихме от с.Мостово до Кръстова Гора, после до Очното аязмо и след това до Караджов камък. Маркировката е чудесна, за което сме много благодарни. На връщане (от Караджов камък до с. Мостово) дори уцелихме една прекрасна пряка пътечка, която ни отведе до разклонението за Кръстова гора. Беше маркирана с една прекрасна наситено -синя кърпа. 🙂

 7. Милен

  Здравейте хора на силните усещания. Аз също много съм слушал от скоро за тези места, като малък съм ходел на Кръстова Гора и имам молко но хубави спомени за там,но ще организирам нещо да отида пак.
  За Белинташ се зарибих от мой колега , решихме да отидем наистина си заслужава уникално място със много карасива гледка към планината от всякъде и невероятно силно магнитно поле. Когато се качиш на най високата точка на скалата посока запад към селцето и вдигнеш ръка със широко разтворени пръсти започва да пръщи.
  Никога не съм се чуствал толкова развълнуван да усетиш поле над главата си в буквалния смисъл на думата странно но интерсно място заслужава си. Другият път ще е на Краджов Камък за там
  малко ме е шубе :))))) но ще идем и там, харесвам мистериозни и чудати места.

  1. Васка

   Аз не бих включила тези места в екстремните 🙂 Освен ако не се качвате до Белинташ с катерене по отвесните скали. 😉

 8. Радо

  Здравейте, планирам посещение на района. От горенаписаното не става ясно как се стига от Белинташ дор Караджов камък и каква е денивелацията. Гугъл мап го дава само на 1 км разстояние, които противоречи на други източници.
  Благодаря предварително

  1. Спас Стоев

   Здравейте!Малко късно виждам поста,но се надявам да съв Ви полезен.Ако сте се качили на Белинташ пеша до Караджов камък е около три часа сериозен преход.Преди да се качите по желязната стълба към платото в ляво започва стръмна пътека към вилно селище Сабазий-има табелка.По тази пътека слизате до квартал Ряката.От там следвате табелките и се изкачвате до Виолетина поляна и до Караджов камък.Това е доста труден вариант.Най лесно стигате до Караджов камък от Кръстова гора.До Кръстова гора е асфалтов път и оттам по черен път за около час и половина сте на Караджов камък.Мога да Ви упътя и по-подробно-телефона ми е 0894077559.Успех

 9. Катя

  невероятно! какви чудни местности и благословии господ ни е предоставил ! Благодаря ви за изчерпателната информация и за любовта с която е написана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8  +  1  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.