Пътешествия, туризъм и още нещо

Бешик тепе и Скалната гъба край Женда

бешик тепе гъба женда пътеводител родопи

В околностите на с. Женда, на възвишение, от което се открива чудесна гледка към планинските красоти в тази част на Родопите, се намират останките от крепостта Буюк тепе. Наричат я още Бешик тепе или, както е по-популярна сред местното население, Асар кая. Днес от крепостта се е запазила неголяма част, но дори и малкото съхранили се остатъци свидетелстват за човешкото присъствие тук хилядолетия преди нас. Подобно на други тракийски укрепления, при изграждането и на тази крепост били умело използвани естествените дадености на района. Висока скална тераса, природно защитена от почти всички страни. Отвесни стени от изток и север и стръмни от юг правят крепостта естествено укрепена. Тя е била достъпна от югозападната част, където е била изградена преградна стена с ширина около два метра. Каменният зид бил направен от струпани камъни без хоросанова спойка. В отвесните скали, върху които е изградена крепостта, са изсечени ниши, чийто произход и предназначение все още остават загадка. Според най-познатата теория те били използвани като урни и в тях бил полаган праха на починалите. Друго твърдение предполага поставянето на ритуални фигурки в тях, макар и да не съществуват данни за открити такива. Според трета хипотеза нишите имали своето специално предназначение и изграждали уникалната връзка на посветените с Космоса и отвъдния свят. Счита се, че скалните ниши на Буюк тепе са издълбани много преди изграждането на самата крепост.

пътеводител родопи скална гъба женда

На отделни места в скалите са открити различни изсичания – улеи, жлебове, полукръгове. Върху равните скални участъци в двата края на платото личат десетина вдлъбнатини с доста правилна форма. Възможно е те да са били предназначени за събиране на вода с ритуална цел или за астрономически наблюдения, макар и последното да звучи малко вероятно. Сред руините са открити парчета от битова керамика. Близо под крепостта се намира голям дъб, около който се провежда традиционен събор. Заставайки на платото, пред очите Ви се открива красива панорама към околността.

Под крепостта се вижда и гигантска скална гъба, която се намира на около 200 метра от скалите. До нея може да стигнете по кратка пътечка, която върви край тях. Гъбата се извисява на почти десет метра над земята и с причудливата си, сякаш извънземна форма, поражда много въпроси и удивление. Във високите й части са издълбани култови ниши.

пътеводител родопи бешик тепе

Как се стига до Буюк тепе и Скалната гъба

Крепостта се намира на около 1,6 км. южно от с. Женда. До нея се достига като след като излезете от с. Женда и малко преди да влезете в с. Соколите, се отклоните вляво по черен път, минаващ край селските гробища, който след около 2 км. ще Ви отведе там. Пътят може да се измине до края с високо проходим автомобил или донякъде с по-нисък автомобил. От участъка, в който пътят става по-трудно проходим и където трябва да оставите автомобила, до крепостта Ви делят около 15 минути ходене пеша. С по-висок автомобил може да стигнете до самото плато.

До Скалната гъба може да стигнете по кратка пътечка, която върви край крепостта. Гъбата се вижда от платото и се намира на около 200 метра под него.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

8  +  1  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.