Пътешествия, туризъм и още нещо

Дяволският каньон и абразивните кладенци

Дяволският каньон пътеводител източни родопи

Дяволският каньон

Уникална, впечатляваща и не много позната местност крие под язовирната си стена яз. Студен кладенец. Местните наричат мястото „Шейтан дере” или, иначе казано, „Дяволският каньон”. Тук в пролом с дължина от около километър може да видите как природата е изваяла чудни и секващи дъха скални форми. Река Арда, поизгубила силата си в този участък, лъкатуши между стръмни отвесни скали, които почти се доближават една с друга от двете й страни, а между тях множество риби се провират във водите й.

Погледнат отвисоко – от стената на язовир Студен кладенец или от извисяващите се над него скали на крепостта Асара, каньонът прилича на напукана и изсушена от слънчевите лъчи почва. Някои описват мястото като лунен пейзаж, а Вашето въображение би могло да го обрисува и по друг начин – така, както Вие самите ще го усетите и почувствате, когато го видите на живо. Наричат каньона дяволски не само заради спиращата дъха гледка, но и заради легендите, които се носят за него.

пътеводител източни родопи Абразивни кладенци

Тук природните сили изваяли страшни и дълбоки дупки по коритото на реката (в действителност дълбочината на някои надхвърля 25 метра), а който паднел в тях, не излизал никога от там – нито жив, нито мъртъв. Тайнствена сила го повличала към тъмния неземен свят, откъдето връщане няма. Скалите от двете страни на речното корито са сравнително близко разположени една до друга – дотолкова, че понякога ти се струва, че само с един скок и ще преминеш отсреща. Но не всеки успявал да направи този скок. Само истински смелите, тези които били способни на „дяволския” скок можели да прескочат реката, без да паднат в опасните й води. Онези, които не могли да се справят, водата повличала – безвъзвратно и завинаги. Според стари предания това място било дело на Шейтана (турското название на Дявола). Само той можел да създаде подобно страшно, опасно, но и много мамещо с красотата си място. Това са митове и легенди, съхранили се в народната памет. Те придават на Дяволския каньон онзи трепет и очарование, каквито нито една научно обоснована теория не би могла да изгради.

пътеводител източни родопи Абразивни кладенци

пътеводител източни родопи Дяволският каньон и абразивните кладенци

Учените, разбира се, дават своите логични обяснения за местността. Когато наблюдавате околността, ще Ви направят впечатление „напуканите” по изключително правилен начин скали. В геологията те са известни като призматично напукан латитов поток. Те са с вулканичен произход и са резултат от застинала тук лава. Преди милиони години в тази част от коритото на реката в резултат на активна вулканична дейност са се образували кратери, които по-късно били частично разрушени от водата. В района се формирали големи минерални жили с кварцови и халцедонови включения. Преди буйните води на Арда да бъдат укротени в язовир Студен кладенец, бързата вода носела отломки от тях като в резултат на въртеливото движение при среща със скалите те ги стържели и постепенно започнали да ги разяждат. Оформили се вдлъбнатини, които с течение на времето ставали по-големи. Така се появили големи дупки в скалите, които геолозите наричат „абразивни кладенци”, тоест образувани от стържещото действие на по-твърди скали. Големината на кладенците е различна – от съвсем малки с диаметър 20 см. и дълбочина 10 см. до огромни с диаметър до 8 метра и дълбочина до 15 метра. Кладенците са укрития на много риби и земноводни. Освен обитателите на водите, тук ще видите и някои защитени видове птици, каквито са лешоядите, кръжащи край скалите на надвисналата над язовира крепост Асара.

djavolski kanion пътеводител източни родопи

На Дяволския каньон може да се любувате отвисоко, от самата язовирна стена, но по-впечатляващо е усещането, когато слезете при коритото на реката, където ще видите и абразивните кладенци.

Под с. Студен кладенец се намира мост над реката, който също носи името Дяволски. Впечатление прави скалата, в която е оформен процеп, през който минава стар път. Преди години мостът свързвал двата бряга на Арда. Сега от него са останали колоните му.

Дяволски мост пътеводител източни родопи

Как се стига до Дяволския каньон

Дяволският каньон се намира под стената на яз. Студен кладенец, непосредствено преди едноименното село. Ще го видите още от пътя с. Рабово – с. Студен кладенец. За да слезете долу, до коритото на реката, трябва да хванете пътека, която е указана с табели и тръгва от спирка на пътя малко след като преминете язовирната стена. Когато слезете в каньона, вървете в посока на язовирната стена и ще стигнете до едни от най-големите абразивни кладенци.

Слизането от асфалтовия път по пътеката до коритото на реката ще Ви отнеме не повече от 5 минути, но смятаме, че ще прекарате много повече време долу, вървейки по скалите и наслаждавайки се на мястото.

Недалече от Дяволския каньон се намират загадъчната скала Шан кая и пещера Вулвата.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

3 коментара за “Дяволският каньон и абразивните кладенци

  1. Анонимен

    Опасно място! Буквално! Много от скалите са гладки и покрити с лишей, след дъжд( както аз бях там през уикенда)стават мокри и много хлъзгави. Паднах и по някаква случайност успях да се закрепя на края на една скала над водата, а има дупки с по 20метра дълбочина.. Ходете много добре оборудвани с планинарски обувки никога сами! Но гледките и усещането, че не си на Земята си заслужават. Имах чувството , че тук е сниман филма “ Пълен мрак” с Вин Дизел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8  +  2  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.