Пътешествия, туризъм и още нещо

Дюшун дере при с. Джанка

дюшун дере село джанка пътеводител източни родопи

Страховито, опасно и плашещо място крие в околностите си с. Джанка. В гладките стени на речното си корито течащата наблизо река Дюшун дере е изваяла дълбоки и страшни вирове, които поглъщат в себе си всичко и го отнасят в бездната. Дълбочината им достига почти 15 метра, а водата така шеметно се завърта в тях, че гледайки ги надвесен от скалите отгоре, човек неусетно прави крачка назад в страха си да не повлече и него водната стихия. Макар и страховита местността е очарователна и мамеща с красотата си. Близо до селото, но сякаш скрита за хорските погледи, тя е затаила в себе си онзи особен енергиен заряд, който кара малцината, които я посещават, да се връщат отново тук. Мястото отстои на не повече от 500 метра от последните къщи на с. Джанка, но ако предварително не знаете за него, едва ли бихте предположили за съществуването му.

jushun dere selo djanka пътеводител източни родопи

Село Джанка е от онези малки и непознати селца, скътани из гънките на Родопа планина, част от жителите на които са се отказали от удобствата на съвременния свят и са решили да останат там – при корените на предците си и близо до природата. Селото се състои от разпръснати махали, които гледат една към друга от съседните склонове. Минаваме оттам в търсене на подход към Дюшун дере – реката, която тече край селото. При крайпътните къщи на последната махала срещаме жена. Оказва се, че е единственият жител на махалата. Преди години селото било голямо, но по време на Възродителния процес мнозина се изселили. Тя не заминала. Останала тук – сама сред празните къщи, които я заобикалят. Питаме я как да стигнем до реката. Показва ни пътя, но ни поглежда някак изненадано и сякаш уплашено и пита защо сме тръгнали натам. Реката била опасна и много страшна. Съветва ни да внимаваме, а в погледа й гадаем дали не се надява да ни откаже.

dushun dere dzanka пътеводител източни родопи

Тръгваме. Слизаме по поляна, насреща си виждаме хълмове и нищо не подсказва, че наблизо тече река. Три огромни камъка отдалеч привличат вниманието ни и следвайки упътванията на жената, вървим към тях. Пътеките ни извеждат до дере, което стръмно се спуска надолу. Решаваме, че можем да вървим по камъните и скалите, следвайки течението му. Съвсем скоро излизаме на място, където то се влива в по-голяма река. Ето това трябва да е Дюшун дере. Правим няколко крачки надолу по коритото й и пред очите ни се разкрива изумяваща картина. Огромни бездни, издълбани от водната стихия. Видимо дълбоки, страховити и опасни. Припомняме си думите на жената „Там е страшно, много е страшно” и разбираме правотата й. Можем само да добавим … и много, много красиво. Местността трудно може да бъде описана в цялото й очарование и плашеща прелест. Тя може да бъде почувствана и усетена, но само там – на място.

пътеводител източни родопи душун дере село джанка

Как се стига до Дюшун дере
Тръгва се от с. Джанка. Селото се намира на десетина километра северно от главния път Момчилград – Крумовград. В края на селото, вдясно на пътя има отбивка, където можете да оставите автомобила. Ако идвате откъм Студен кладенец и с. Поточница, отбивката е отляво на пътя в началото на селото. Там са и последните къщи на с. Джанка. Оттам тръгват пътеки надолу през ливадите. Вървите в посока приблизително изток североизток към дола на реката и след по-малко от 500 метра ще се озовете при речен ръкав. Трябва да се спуснете по течението му и да стигнете до по-голямата река, в която се влива той. Това е Дюшун дере. Надолу по нейното течение се намират страховитите бездни. Разстоянието от отбивката на пътя до реката се изминава за около 15 минути. Участъкът е лесно достъпен през сухите топли месеци, когато реките са маловодни.

Ако носите у себе си дух на пътешественици и труднодостъпното не Ви плаши, препоръчваме и мистичната Шан кая и пещера Вулвата.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

2 коментара за “Дюшун дере при с. Джанка

  1. Жана Енчева

    Извинете бихте ли ми дали по-пълна информация за пътя до каньона и водопада при село Джанка на Дюшун дере
    Благодаря

    1. Admin Автор

      Здравейте, движите се от с. Ковил към с. Джанка, минавате през Джанка и в края на селото, вдясно на пътя при последните къщи оставяте автомобила. От пътя се спускате надолу към реката. Много е трудно за обяснение, тъй като няма нещо конкретно, знак или друго, с което да Ви ориентирам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9  +  1  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.