Пътешествия, туризъм и още нещо

Чит кая

пътеводител източни родопи chit kaya studen kladenets

Чит кая с изглед към яз. Студен кладенец

В превод Чит кая означава зиданата скала, името идва от „чит” – зид, дувар и „кая” – скала, канара. На скалния комплекс е имало тракийска крепост, изградена от камъни без спойка, която не е добре проучена. Според оскъдните изследвания в района крепостта датира от ІV – І в. пр. н.е., заемала е билото на продълговат връх, а крепостната й стена е опасвала площ от около 1200 кв. метра. На стръмните скали от южната страна са издълбани десетки скални ниши – около 50 на брой, с различна форма (елипсовидни и трапецовидни) и нееднакви размери, разположени в три реда. Днес може да се види запазеният скален венец с впечатляващи естествени образувания, в които човешкото око различава форми на лица, животни и предмети, а вървейки край тях, може да наблюдавате изваяните от природата риба, птица, череп, извънземното.

пътеводител източни родопи izvanzemnoto chit kaya

Извънземното

пътеводител източни родопи cherepa chit kaya

Черепа

пътеводител източни родопи skalnite nishi chit kaya

Скалните ниши на Чит кая

пътеводител източни родопи chit kaya

В подножието на скалите

пътеводител източни родопи liceto chit kaya

Лицето

пътеводител източни родопи ribeska glava chit kaya

Рибешката глава

Ако се качите до горната част на комплекса, може да седнете на добре оформен скален стол, от който да наблюдавате околността. Чит кая се намира на южния бряг на яз. Студен кладенец, в непосредствена близост до с. Лисиците. Въпреки ниската й надморска височина от 392 м. от нея се открива невероятна гледка към язовира, крепостното плато Моняк и гр. Кърджали. В подножието на скалите, там където р. Върбица се влива в Арда при яз. Студен кладенец е открита скална гробница. В района има следи от старо тракийско селище.

chit kaya licitsite studen kladenec monek пътеводител източни родопи

Изглед от Чит кая към с. Лисиците, яз. Студен кладенец и платото Моняк

Как се стига до Чит кая

За да стигнете до Чит кая, тръгвате от с. Лисиците. В началото на селото подминавате стара чешма с петолъчка на нея и стигате до каменна маса с наредени край нея камъни. Вероятно ще видите някои от местните жители да играят карти тук. До масата има дърво с табели, указващи посоката и маркировката (бяло и червено) на пътеката. Има два начина да стигнете до Чит кая.

Първият е да тръгнете надясно в посока през селото. Вървите през него, подминавате полуразрушена жълтеникава сграда с надпис „смесен магазин” и влизате в другата махала – Соколско. Тя се състои само от няколко къщи, но по данни на ГРАО в нея живеят цели двама души. В края й, при последните къщи ще видите чешма. Зад нея започва пътека нагоре по склона, която ще Ви отведе в подножието на скалния масив. Ако подминете чешмата, не се тревожете, която и от пътеките да хванете, ще стигнете до мястото, стига да следвате посоката нагоре към платото. Пътеките вървят в подножието на скалите. Извървете ги до края, за да видите най-интересното място в Чит кая – скалните ниши при черепа. Над него има изваян скален стол, където може да седнете и да се полюбувате на гледката. Може да се качите нагоре по скалите и да тръгнете по другия път, ако не искате да се връщате обратно.

Вторият път е също в посока нагоре от селото, той е по-ясно маркиран от първия. Трябва да следвате маркировката в бяло и червено на камъните по ливадата и в горичката.

И по двата пътя разстоянието е около километър и се изминава за по-малко от час.

skalite chit kaya пътеводител източни родопи

Скалите на Чит кая

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1  +  9  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.