Пътешествия, туризъм и още нещо

Глухите камъни

пътеводител източни родопи gluhite kamani kamenni stalbi grobnici

Каменните стълби край двете гробници на Глухите камъни

Скалният комплекс Глухите камъни е едно от онези загадъчни и тайнствени места, които са запазили в себе си дирите както на тракийското присъствие, така и на християнството. И днес могат да се видят следи от скални гробници, изсичания и ниши, свидетелстващи за бита и вярванията на траките, а откритите остатъци от ранно християнска църква подкрепят твърденията, че и тук, подобно на други места в Родопите, християните се настаняват в някогашните светилища на езичеството. Църквата е била изградена през V – VІ в. в най-високата площадка на билото върху основите на тракийско светилище, а използването й е продължило и през Средновековието. Култово-погребалният тракийски комплекс се състои от четири скални масива с височина от около 40 метра, по които са добре запазени издълбаните в тях ниши. За предназначението им съществуват различни теории като една от най-популярните е, че те са имали ролята на урни за полагане праха на починалите. Според други твърдения трапецовидните ниши са имали за цел да пресъздадат съзвездие от необятния Космос и по този начин хората са осъществявали връзката си със Вселената. Къде е истината ние не знаем, но е безспорен факт, че скалните ниши са се съхранили през хилядолетията и носят духа на онзи непознат и далечен древен свят.

gluhite kamani skalni nishi пътеводител източни родопи

Тракийски скални ниши на Глухите камъни

Освен тях, в най-високия от масивите, намиращ се в западната част на комплекса, са оформени две скални гробници, голяма – с размери приблизително 3 на 3 метра и по-малка, за които се предполага, че са били отредени за членове на висшето съсловие. Според някои проучвания това не са гробници, а куполообразни изсичания от по-късните периоди на християнската епоха. Всъщност подобни на тези две гробници има на много места в Източните Родопи. Днес в по-голямото помещение посетителите оставят икони и дребни монети.

пътеводител източни родопи gluhite kamani skalna grobnica

Голямата скална гробница

gluhite kamani skalna grobnitsa пътеводител източни родопи

Малката скална гробница

Вдясно от гробниците започва изсечена в скалата стълба с 33 стъпала, водеща към най-високата част на светилището, където е издълбан правоъгълен басейн, щерна, предназначена за водохранилище.

пътеводител източни родопи gluhite kamani stapala

33 каменни стъпала водят към върха

Оттук въпреки не много голямата надморска височина от около 550 м. се открива панорамна гледка към околността и язовир Ивайловград.

gluhite kamani ivailovgrad пътеводител източни родопи

Изглед от Глухите камъни към яз. Ивайловград

Особено внимание заслужава откритият в една от скалите петроглиф – гравюра, определяна като соларен символ, изобразяващ слънчевата ладия.

пътеводител източни родопи Скално изображение

Скално изображение

Целият комплекс е бил ограден от крепостна стена.

Как се стига до Глухите камъни

Масивът се намира в източно родопския рид Гората между селата Дъбовец и Малко Градище, на 25 км. от гр. Маджарово. Ако тръгвате от Маджарово, минавате през с. Бориславци, с. Малки Воден и вървите в посока с. Малко Градище. Вляво на шосето при отбивка с беседка започва черен път. Мястото е обозначено, има информационни табели. Оттам по широкия черен път се стига пеша за около 30 -40 минути.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1  +  9  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.