Пътешествия, туризъм и още нещо

Харман кая

harman kaya пътеводител източни родопи

Светилището Харман кая

Светилището Харман кая би могло да предизвика интерес не по-малък от този към Перперикон и Татул. Единствената причина това да не се случи е, че то все още е слабо проучено, за разлика от другите две, които освен разучени, са и достатъчно рекламирани. За Харман кая това обстоятелство всъщност е добро. Липсата на тълпи от туристи тук  е запазила онова рядко усещане за тайнственост и уникалност, каквото доскоро можеше да се изпита на Белинташ и което все още цари край Глухите камъни. Според археолозите скалното плато Харман кая е не само светилище, то е цял град с улици, площади, помещения, които непрофесионалното око трудно би различило измежду избуялата трева и храсти наоколо. Ясно се е запазило и до днес личи светилището на скалния комплекс, пещерата в основата му и издълбаните във високите непристъпни скали ниши. В превод Харман кая означава равна скала, идва от „харман” – равен, като думата се използва и за двор, и „кая” – скала, използвана още за плато. Платото е с относително ниска надморска височина – 428 метра в най-високата му точка, но впечатлява с гледката, която се открива към околността и която вероятно обяснява причината това място да е избрано за светилище.

Първите проучвания на обекта са правени още през 1941г. от проф. Васил Миков, който го определя като голям тракийски град, и ако днес започнатото от него дело бъде продължено, под разкопките на платото би изникнал град-светилище от ранга на Перперикон.Платото на Харман кая е природно укрепено и обградено със скали, в една от които се намира естествена пещера, наподобяваща утроба, с дълбочина от 7 метра. Днес тя се обитава от прилепи, а по скалите наоколо гнездят гарвани. Вътрешното свещено пространство включва скалистия връх с пещерата като в него се е влизало между скален процеп, допълнително оформен като вход и затварян с врата. Във външното свещено пространство са издълбани скални площадки, които са били използвани и като места за наблюдение на слънцето. Личат основите на помещения, стълби, скални ями и басейни, за които се спори дали са имали само битово предназначение (събиране и отвеждане на дъждовната вода) или са били използвани с ритуални цели (за жертвоприношения и обреди). На платото ясно са очертани две изравнени площадки – Големият и Малкият харман, по-голямата с диаметър около 15 метра и с 11 полукръга, леко наклонена на юг, а по-малката с диаметър около 10 метра и с 6 полукръга, наклоненна на север, и с диаметър на кръговете от 0.3 до 1.4 метра, който плавно се увеличава. Полукръговете и на двете са пресечени от врязани в скалите линии. Според някои площадките са били предназначени за жертвоприношения, но по-достоверни са теориите, според които са служели за измерване на годишния цикъл на времето и за установяване на лятното и зимното слънцестоене. Астрономическите наблюдения са били провеждани около 2000 г. пр. н.е. като се предполага, че са били част от ритуалните обреди по това време в култ към Бога – Слънце. Смята се, че извършваните свещенодействия са имали за цел освен съзерцаване и влияние върху космическите сили и осигуряване на плодородие.

svetilisteto harman kaya пътеводител източни родопи

Ясно очертаните полукръгове на Големия харман

пътеводител източни родопи svetilisteto harman kaya

Врязаните в скалата линии на Малкия харман

пътеводител източни родопи sterni harman kaya

Каменно корито и щерни с преливници

Каменно корито и щерни с преливници

Издълбани са два трона – единият в западната част на малката площадка, а другият в северния край на голямата площадка, като и двата са обърнати в посока североизток. Запазени и до днес са щерните в скалите, шарапаните, изсечените стълби. Скалите на платото са с червеникав отенък, съставени от риолити и вулканичен туф. Харман кая е образуван в участък от Нановишката калдера. Преди милиони години районът е бил подложен на активна вулканична дейност, а тектоничните процеси обясняват напукванията в скалите и образуването на процепи в тях.

harman kaya пътеводител източни родопи

Под тази площадка на платото се намира пещерата

пътеводител източни родопи harman kaya

Уникалните камъни на Харман кая

пътеводител източни родопи kamenni stalbi

Каменни стъпала

пътеводител източни родопи skalno izobrazenie harman kaya

Изображение в скалите

пътеводител източни родопи pestera harman kaya

Входът на пещерата в основата на Харман кая

Как се стига до Харман кая

Светилището е разположено между Момчилградското село Биволяне и махалата му Долна Чобанка като по-удобен и лесен за него е пътят откъм Долна Чобанка, който освен това е и указан с табели още от Момчилград. От Момчилград тръгвате за с. Равен и продължавате за махала Долча Чобанка. След края на селото вдясно от пътя има табела, сочеща към платото. От нея по широк черен път ще стигнете до Харман кая.

пътеводител източни родопи pestera harman kaya

Пещерата в платото Харман кая

Пещерата в платото Харман кая

По-трудно ще Ви бъде да намерите пещерата в основата на Харман кая. Тя е трудно достъпна и се намира в основата на по-ниска площадка под високата част на платото. И така, на входа на самото светилище, заставате пред първия харман, намирайки се с лице към него, тръгвате надолу и наляво от хармана през гората. Тук пътеката се губи, а после съвсем изчезва. Ориентир ще Ви бъде самото плато, Вие трябва да се спуснете в основата му. Ако сте се ориентирали правилно, няма как да пропуснете пещерата. Тя е трудна за откриване, но веднъж след като сте стигнали там, лесно можете да влезете вътре. Внимавайте, обаче, тъй като се обитава от прилепи, и подплашени от присъствието Ви, те вероятно ще започнат да кръжат наоколо.

пътеводител източни родопи garvan gnezdo harman kaya

Един от обитателите на Харман кая

По скалите над пещерата гнездят гарвани, затова не се изненадвайте, ако те започнат да грачат в опитите си да сигнализират нежеланото за тях човешко присъствие.

пътеводител източни родопи harman kaya

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

4 коментара за “Харман кая

 1. Unufri Rygit

  Всичко си се виджа Всичко си е там. Iма даже много повече за гледане от опианото тук. Стига човек да иска и да може да говиди. Благодаря на създателите на стеаницата. Моля ако е възможно само да опишат подрбно къде точно се намира петроглифа, чиято снимка сте обозначили с адпис „Изображение в скалите“. Ще подскажа защо е важно. Този петроглиф много ми напомня другия легендарен петроглис изсечен в основата на култови комплекс „Глухите скали“ в землището на село Вълчо поле община Любимец.

 2. Александър Петков

  За съжаление вече не може да се види почти нищо от това което е на снимките. Мястото е обрасло с храсталаци и дървета. Виждат се очертаните полукръгове на Големия харман и Каменно корито и щерни с преливници и друго нищо. Жалко е, че не се поддържа и не се прави малко реклама на тези невероятни места в България. А пътя до там е асфалтиран, като има около километър черен път по който може само с високо МПС да се мине.

  1. Сена Неделчева

   всичко си е там 🙂 и се вижда 🙂 трябва да се обикаля и да се гледа 🙂 а този един километър на мен ми се струва недостатъчен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  +  16  =  19

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.