Пътешествия, туризъм и още нещо

Каменните лица при Казан Дере

kamennite lica пътеводител източни родопи

Каменните лица

Този впечатляващ скален масив, наблюдаван отдалече представлява съвкупност от лица – някои сериозни, други замислени, трети със смешно изражение според ъгъла, от който ги гледате и начина, по който ги огрява слънцето. Масивът в най-високата си част има размерите на няколко етажна сграда и трудно може да се намери обяснение как и защо са издълбани лицата в скалите. Според някои те са целно създадени, за да утвърдят връзката на хората с боговете. Издялани са от специално посветени за това жреци, които нарочно са избрали непристъпните скали заради тяхното разположение и различния ъгъл, от който ги осветява слънцето.

пътеводител източни родопи kamenno lice

Едно от лицата при Казан дере

Дали това е причината не знаем, но скалите се намират в чудно красива местност при долината на малка рекичка, чиито буйни води са изваяли уникални форми в белите скали по течението й.

пътеводител източни родопи mosta nad kazan dere

Мостът при Казан дере

пътеводител източни родопи reka kazan dere

Белите скали на реката

Как се стига до Каменните лица

Местността е лесно достъпна, стига да знаете правилния път дотам. Тръгвате от Момчилградското с. Равен в посока Татул. След края на селото се намира махала Дърболар, тя е част от с. Равен, но е малко отдалечена от него. Идвайки от с. Равен, на входа на махалата вдясно от пътя има черен път, който лъкатушейки между каменни зидове навлиза в махалата.

pat do kamennite lica пътеводител източни родопи

Входът на махалата

Тръгвате по него и при последните къщи, където е малко по-широко, започва пътека, водеща надолу по склона. Още в началото й ще видите отсреща в ниското Лицата. Слизайки по пътеката, стигате до кладенец, вкопан в скалите. Той е затворен с малка дървена вратичка и ако не знаете, че зад нея е кладенецът, може да се чудите защо му е на някой да прегражда скалата с врата.

пътеводител източни родопи kladenets v skala

Кладенецът в скалата

Заставайки с гръб към кладенеца, хващате дясната пътека.Тя се спуска надолу по стръмния склон и ще Ви отведе право при скалата.

пътеводител източни родопи skali reka kazan dere

Скалите над р. Казан дере

Пътеката е дълга около 500 метра. Зад скалния масив е реката, която може да преминете по железния мост.

река казан дере пътеводител източни родопи

Какво да видим в село Равен?

Не пропускайте възможността да посетите и Адам кая – Човекът, както и древната скална гробница. И двете се намират много близо до крайните къщи на селото.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

2 коментара за “Каменните лица при Казан Дере

  1. Анонимен

    Много добре сте го описали.В сегашно време/30,10,22/,пътят навлизащ към последните къщи е циментиран/бетониран/ и има малък паркинг със скамейки.Още от високото се виждат скалите и казаните.До моста има направена стабилна маса от желязо и бетон,самият мост също е реновиран с бетон.За жалост по това време на тази година почти нямаше вода…..Но пак беше красиво и величествено!

    1. Admin Автор

      Благодаря за актуалната информация. Когато посетихме мястото преди няколко години, беше трудно за откриване. Радвам се, че сега има подобрения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13  +    =  18

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.