Пътешествия, туризъм и още нещо

Кован кая (Пчелен камък)

kovan kaya pchelen kamak пътеводител източни родопи

Нишите при с. Долно Черковище

В превод Кован кая означава Скалата кошер. Името на масива са дали многобройните (над 100) трапецовидни ниши, издълбани в него, в резултат на което скалата, гледана отстрани, наподобява пчелна пита. Множеството издълбавания в нея на пръв поглед приличат на хаотични и произволно направени, но при по-внимателно вглеждане в нишите се забелязва, че образуват няколко вълнообразни линии. Преобладаващата част от тях са трапецовидни, макар и с различна големина и с нееднакви размери на бедрата и основата на трапеца. Има множество теории за същността и предназначението на тракийските ниши, нито една от които не е безспорно доказана. Вероятно най-популярната е тази, че те са служели за урни, в които се полага праха на починалите хора от нисшето съсловие, докато за представителите на висшето общество са били изграждани отделни гробници.

Интерес буди и твърдение, според което нишите с форма на трапец са „отваряли” врата към Космоса, през която в точно определени дни на годината човешката душа е осъществявала връзката си със Вселената. Само така е било възможно да се осъществи придвижването във времето и пространството и пътуването към друг свят. Доколко е вероятно това? Ако насочим вниманието си към астрономическата карта и разгледаме разположението на звездите, бихме могли да установим известни закономерности. Така например четири звезди от съзвездието Лъв образуват фигура трапец като три от тях са постоянно присъстващи в нея (това са най-ярката звезда от съзвездието – Регул, заедно с Денебола и Алгиеба), а четвъртата е „подвижна” и в един определен момент „затваря” трапеца, без нея той не може да съществува. Ролята на затварящ фигурата елемент през различни периоди от годината имат Марс, Венера, Юпитер, Сатурн и дори Слънцето. Съзвездието Лъв е било познато още на древните египтяни. То се състои от около седемдесет звези, повечето от които слаби като само най-ярките от тях образуват фигура, подобна на лъв. Съзвездието е известно с това, че през него минава метеорният поток Леониди. Всяка година около средата на месец ноември близо до „главата” на лъва се наблюдава „метеорен дъжд”, по-познат като поток от падащи звезди. Може би траките са познавали тези явления много преди нас и са прилагали знанията си, за да използват онези моменти, когато се „отваря” вратата към Космоса (когато четвъртият елемент затваря трапеца) и през нея минават душите им заедно с падащите звезди. Счита се, че метеорният поток е познат от около 3800 години (а може би и по-рано), което прави възможна достоверността на подобна теория. Дали тя ще бъде потвърдена е трудно да се каже, но не можем да не признаем, че и днес мнозина от нас не пропускат да си пожелаят желание при вида на падащите звезди. Твърди, се че само посветените в това знание жреци са издълбавали трапецовидните ниши в скалите, за да не може някой друг недостоен да докосва душата им. По тази причина голяма част от скалните ниши са разположени на високи и трудно достъпни места в източната част на Родопите.

Как се стига до Кован кая

Пчелният камък се намира в района на с. Долно Черковище, общ. Стамболово, вляво на пътя преди железният мост над река Арда. Масивът се вижда от шосето, а под него има и указателна табела.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  +  49  =  56

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.