Пътешествия, туризъм и още нещо

Пармаклъ кая

пътеводител източни родопи skalata s prasta

Скалата с пръста

Пармаклъ кая е скален масив с издълбани в него трапецовидни ниши, състоящ се от две части, по средата на които е разположена малка и плитка пещера, наподобяваща утроба.

пътеводител източни родопи pestera ytrova parmakla kaya

Пещерата утроба на Пармаклъ кая

Пещерата утроба на Пармаклъ кая

На горния свод на пещерата необяснимо как са заседнали няколко камъка. Името на масива идва от скален придатък, наподобяващ палец, затова е известен още като Скалата с пръста. Други оприличават издатъка на фалос, който би могъл да е резултат от човешко дело именно поради разположението на скалата утроба тук. Според привържениците на теорията за орфизма култът към Богинята-майка е бил превъздигнат от траките, за което свидетелстват множеството скални феномени, играли ролята на светилища и места за изпълняване на мистериални обреди. Източните Родопи изобилстват с пещери утроби, от които най-популярна е Утробата, наричана още Проходна, както и издигащи се в близост до тях скални фалически символи. Може би Пармаклъ кая е едно от тези места, запечатали историята на тракийските вярвания за сливането и единението на божествата. Дали издяланите в скалите ниши са резултат на този култ е трудно да се каже. Смята се, че те са имали ролята на урни – в тях са поставяли праха на обикновените хора, докато за висшето съсловие са били предназначени специално оформени (отново в скалите) гробници. По пътека встрани от скалата може да се качите на върха, където странно как е израснал бор и се открива чудна гледка към околността.

пътеводител източни родопи skalni nishi parmakla kaya

Скалните ниши на Пармаклъ кая

pestera utroba parmakla kaya пътеводител източни родопи

Пещерата в основата на масива

pestera parmakla kaya пътеводител източни родопи

Скалният процеп при пещерата

В средата масивът е сякаш разцепен, там се е образувала и пещерата.

Как се стига до Пармаклъ кая

Пармаклъ кая се намира близо до с. Ночево. Селото е разположено на 6 километра североизточно от главния път Асеновград – Кърджали. Тръгвате към селото и преди да го стигнете, пътят се разделя на две. Хващате отклонението вдясно и влизате в махала Емин чауш, тя се намира доста преди самото село, на няколко километра от него. Стигате до чешмата в горния край на махалата и поемате по пътеката на изток от нея. След около 350 -400 метра ще стигнете до скалата, която се вижда още в началото на пътеката.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

6  +  3  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.