Пътешествия, туризъм и още нещо

По долината на река Боровица – пътуване към края на света

pat do reka borovica пътеводител източни родопи

По долината на река Боровица

Поречието на р. Боровица е едно от най-откъснатите места не само в Родопите, но и в страната изобщо. Тук малкото останали села почти напълно са изгубили както своите жители, така и връзката си със света. Красивата природа явно не е била достатъчна, за да задържи хората и сега селата едно по едно започват да изчезват от картата. И все пак тези села все още съществуват – въпреки изолацията, а може би точно заради нея.

reka borovica пътеводител източни родопи

река Боровица

Тръгваме от яз. Кърджали по долината на р. Боровица. Искаме да видим язовира, който доскоро не се отбелязваше на картите и ако не бяха сателитните изображения на Google Maps, и до днес би останал непознат. Язовир Боровица не е никак малък, което обстоятелство само по себе си поражда въпроса кой и защо е искал да го скрие. Твърденията, че причината била да се запази чистотата на водите му звучат безобидно на фона на слуховете, че е бил секретен обект, чиято истинска цел всъщност не е водоснабдяването.

yazovir borovica пътеводител източни родопи

язовир Боровица

Вървим срещу течението на реката. Заобикалят ни планинските ридове, вляво от нас тече р. Боровица, а зад нея на малки полянки са пръснати къщи. Път до тях няма – нито асфалтов, нито черен, само тук-там някой стар въжен мост.

vazen most reka borovica пътеводител източни родопи

Въжен мост над р. Боровица

Решаваме, че къщите са изоставени и в тях вече не живее никой. На поляните край тях, обаче, пасат крави, кози и овце. Виждат се и наскоро изорани ниви и засети градинки. Виждаме коли край реката, спрени близо до мостовете. Досещаме се, че местните вървят с кола по шосето, по което пътуваме и ние, оставят я при реката, пресичат моста и стигат до селото на другия бряг.

пътеводител източни родопи mostove borovitsа

Как се стига до селото

Изумени сме. Не можем да си представим, че това е единственият начин за придвижване. Продължаваме нагоре и стигаме до село, мост пред което няма. Коли, обаче, оставени край реката, има. Сега разбираме, че селата с въжени мостове са всъщност привилегировани. Срещаме младеж на около 25 години. Запътил се е към селото – онова, до което мост не видяхме. Питаме го как ще стигне дотам. Той ни поглежда учудено (ама че странен въпрос) и отговаря простичко: „Ами така”. Слиза към реката, навива крачолите си и смело нагазва във водата.

Ако целият този разказ Ви звучи невероятно, съветваме Ви да посетите местността. Ще останете очаровани от красотите на района и впечатлени от упоритостта на родопчаните.

amenna kasta borovitsa пътеводител източни родопи

Каменна къща при р. Боровица

Как се стига до яз. Боровица

Тук описваме маршрута от яз. Кърджали. За яз. Боровица може да се мине и през с. Безводно, но този път не е предмет на настоящия пътепис. И така, тръгвайки от гр. Кърджали поемате по посока на яз. Кърджали, минавате през селата Срединка, Енчец, Зелениково, Бленика, Пеньово, Дъждовница, Пъдарци, стигате до хижа Боровица и продължавате нагоре срещу течението на реката. От тук пътят е само един и няма как да го объркате. Първото и най-голямо село след хижата е Ненково. Нито то, нито селата след него са обозначени с табели, но предполагаме, липсата им не Ви учудва. След последното село пътят се разделя на две – за Асеновград (стария път) и за язовира. Табели вече има, но ако сте стигнали дотук, то сте видели и язовирната стена, така че трудно бихте се объркали. На входа на язовира влизането е забранено, но ако попитате, вероятно ще Ви пуснат.

Пожелаваме Ви приятно пътуване към края на света.

pat do yazovir borovica пътеводител източни родопи

Път към края на света

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

56  +    =  59

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.