Пътешествия, туризъм и още нещо

Скалната арка при Орешари

skalna arka oreshari пътеводител източни родопи

Скалната арка при Орешари

Арката представлява невиждан по размерите си скален отвес.

skalnata arka пътеводител източни родопиГигантът с височина 30 метра и дължина 80 метра впечатлява както с мащаба си, така и с правилно оформения си свод, за който се смята, че е естествено образуван. В основата на този уникален феномен са разположени осем пещери, в които след направени разкопки са открити следи от древни заселници. Масивът се намира в защитена местност Орешари, под село Орешари, което всъщност вече не съществува. То е едно от онези села фантоми, които все още присъстват на картата, но които са отдавна обезлюдени и само останките от разрушените им къщи свидетелстват, че в тях е имало живот.

По тази причина като ориентир за местоположението на Арката посочваме близките села Долно Черковище и Пчелари. Поради изключително големите си размери Скалната арка  е най-ясно забележима от срещуположните на нея хълмове при с. Пчелари.

пътеводител източни родопи svoda na skalnata arka

Правилно оформеният свод на Арката

pestera skalna arka пътеводител източни родопи

Една от пещерите в основата на Арката

Как се стига до Скалната арка

Най-добре е да тръгнете от с. Долно Черковище, общ. Маджарово. По пътя си може да видите и едни от най-големите скали с трапецовидни ниши в района, разположени до самото шосе.

skalni nishi dolno cherkoviste пътеводител източни родопи

Нишите при с. Долно Черковище

Движите се по пътя към Крумовград – Ивайловград. Трябва да минете по железния мост на р. Арда, който се намира непосредствено след скалните ниши на Кован кая. След моста пътят се разклонява на две. Вие тръгвате по десния път, този за Крумовград и Ивайловград. След по-малко от километър, на един от първите завои по него, вляво на пътя има чешма, а до нея – други скални ниши. На едно дърво до чешмата ще видите написано на бял лист хартия „местност Орешари”. Не се учудвайте, ако междувременно вятърът и дъжда са унищожили листа. Тук е мястото, от което се поема за Арката. Зад чешмата нагоре в гората тръгва пътека. Вървете по нея и ще стигнете до друга чешма. Преди втората чешма отбийте вдясно, след около 20-30 метра пътеката прави остър завой наляво. Не се подвеждайте от утъпканата пътека в тази посока. Вие трябва да тръгнете по малка, неясно изразена пътека леко вдясно, която веднага навлиза в гъстата гора. Тя е обрасла и често ще се налага да вървите приведени между храстите и дърветата. Следвайте тази пътека и ще се окажете в подножието на скалите. Вървете по пътеката плътно до тях и ще видите надупчени като пчелна пита скали, а после една след друга и осемте пещери в основата на Арката. Когато се озовете под самата Арка, може да продължите напред и минавайки през малка горичка, да излезете от другата страна на Арката. Трябва да слезете на шосето (асфалтовият път и р. Арда ще Ви бъдат ориентир по този път) и да се върнете обратно при изходния си пункт до чешмата. Внимавайте, защото в този участък пътеки няма и ако не сте сигурни в уменията си по ориентиране, по-добре се върнете по същата пътека край скалите, по която сте дошли.

Цялото разстояние от чешмата до Арката и обратно ще Ви отнеме около час.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Един коментар з “Скалната арка при Орешари

  1. Галина

    Вчера бяхме там. Упъти ни човека, който е маркирал пътеката. Просто следвате червената маркировка в гората. Пътеката е много удобна и под формата на буквата Z ви изкачва неусетно до пещерите. След тях излиза на върха на скалата където има останки от крепост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  +  10  =  16

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.