Пътешествия, туризъм и още нещо

Вкаменената гора

пътеводител източни родопи vkameneno darvo s godisni kragove

Вкаменено дърво с ясно изразени годишни кръгове

vkamenenata gora пътеводител източни родопи

Едно от вкаменените дървета на гората

Дърветата на Вкаменената гора може да откриете по коритото на река Сапдере в местността Габъз дере (долът с дърветата). Местността е известна още като Нановишка калдера. Тук в резултат на подводна вулканична дейност преди 25-30 милиона години лава е засипала гората и дърветата, които не изгорели тогава, се съхранили под пластовете пепел. Днес тридесетина дървета свидетелстват за природните стихии, проявили се много преди появата на първите хора. На външен вид приличат на обгорени от огън, недогорели дървета. Те са с различна големина, високи са от половин до над два метра, а стволовете им са с диаметър до един метър. Ясно личат годишните кръгове по стеблата им.

пътеводител източни родопи kostenurka kamenna gora Местността е уникална не само със съхранената си праистория, но и с красотата си. Докато се спускате към реката, пътят минава през тучни поляни, където сякаш в потвърждение на древността на мястото, ще срещнете едни от най-старите обитатели на планетата – костенурките.

vkamenenata gora пътеводител източни родопи

Как се стига до Вкаменената гора

пътеводител източни родопи darvo v kamennata gora

Едно от дърветата в Каменната гора

До Каменната гора може да стигнете откъм момчилградските села Равен, Татул или Гургулица. Указан с табели още от Момчилград е пътят през с. Равен. Тръгвате от с. Равен към махала Долна Чобанка на с. Биволяне. На няколко километра след Равен вдясно на пътя ще видите указателна табела за Каменната гора. Оттам до местността разстоянието е около 1,5 километра, ако минете напряко през поляните, и почти 3 километра, ако заобиколите. Следвайки маркировката, минавате през борова горичка и се изкачвате на билото, където ще видите остатъци от стари каменни зидове. Тръгвате по поляните надолу към дола на р. Сапдере като държите лявата посока. Не се подвеждайте и не поемайте по широкия утъпкан път, който върви по билото. Вие трябва да се движите само надолу към реката.Тъй като табелите и маркировката свършват, трябва да следвате купчинките с камъни и направените от камъчета стрелки по поляните. Те указват пътя до Вкаменената гора и следвайки ги, ще слезете в дола на реката.

пътеводител източни родопи strlelka ot kamani za patya

Стрелка от камъчета, указваща пътя

Според това от коя страна през поляните минете, може да стигнете до място, където се събират три реки. Ако го пропуснете, не се притеснявайте, вървете само надолу по коритото на реката, следвайки течението.

Първите дървета се намират вляво по поречието на реката при сипея под червените скали. Те не са маркирани или указани по някакъв начин и Вие ще трябва сами да ги намерите.

vkamenenata gora пътеводител източни родопи

Едно от големите дървета при сипея

Вървите още 200 м. надолу по реката и ще стигнете до голяма черна скала вляво на коритото. Под нея има още едно дърво, разчупено на две.

kamennata gora пътеводител източни родопи

Дърветата при черните скали, над тях се виждат вкаменени корени

Малко по-надолу по реката има малък красив водопад с воден чучур.

пътеводител източни родопи vodopad kamenna gora

Там ще видите още две дървета. Ако продължите по реката след него, може да откриете и други.

skali vkamenena gora пътеводител източни родопи

Скалите малко преди водопада

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3  +  6  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.