Пътешествия, туризъм и още нещо

Утробата

pestera ytrobata пътеводител източни родопи

Пещера Утробата

Пещерите тип утроба са често срещани в Родопите, те носят своята символика и въплъщават култа на траките към Богинята майка и плодородието. Такива могат да се видят на Пармаклъ кая, на Харман кая и други места, най-вече в Източните Родопи.

Но най-внушителна и най- популярна е пещерата Утробата, наричана още Вулвата или Проходна, която се намира в близост до язовир Кърджали. Тя датира от ХІ-Х в. пр. н.е. и е функционирала като тракийско светилище, в което са били извършвани обредни ритуали в почит на Богинята майка. Пещерата представлява естествен процеп в скалата с първоначална дълбочина от 16 метра, височина на отвора 3 метра и ширина 2.5 метра. По-късно тя е била изкуствено дооформена, така че дълбочината да достигне 22 метра, а в дъното й е бил направен олтар с височина малко над метър. Там точно по обяд през специално изсечен процеп прониква слънчев лъч, който поради специално изсечения вход на пещерата придобива формата на светлинен фалос и достига до олтара, като по този начин се осъществява символичното оплождане на утробата. Този светлинен ефект е най-ясно забележим през месеците, когато слънцето е ниско над земята (зимата, когато денят е къс) и почти не се проявява, когато слънцето е високо разположено (през летните месеци). Пещерата е с идеална ориентация север – юг, като входът неслучайно е от юг – от посоката, от която слънцето най-дълбоко би огряло и проникнало в нея. По стените на пещерата постоянно се стича вода, въпреки че районът е скалист и принципно безводен. В околността извира река Перперешка. В Утробата се наблюдава и друг ефект – звуков, въпреки неголемите размери на пещерата, тук акустиката е силно изразена. Твърди се, че в Утробата има изключително силни енергийни полета, които повлияват някои от функциите в човешкото тяло. Според някои легенди тук не трябва да стъпва жена, която не е раждала, защото никога повече няма да може да зачене. Други поверия налагат точно обратното твърдение – че край олтара трябва да минат онези жени, които искат, но не могат да заченат.

utrobata cave пътеводител източни родопи

Пътеката към пещерата

Пътеката към пещерата

Как се стига до Утробата

Пещерата е разположена над яз. Кърджали в участъка, където започва язовира и където в него се влива р. Боровица, като изходният пункт за нея се намира малко след хижа Боровица. Тръгвате от гр. Кърджали в посока хижа Боровица, минавате през селата Срединка, Енчец, Дъждовница (от пътя след с. Дъждовница може да наблюдавате огромни скални масиви с причудливи форми и издълбани в тях ниши), подминавате х. Боровица и след няколко километра вдясно на пътя ще видите информационна табела за пещерата. Пътеката до там е ясно изразена и указана, разстоянието от шосето до пещерата е около 2 километра, като в най-ниската си точка надморската височина е 356 м, а при пещерата – 704 м. пътеката в голямата си част е стръмна и камениста и разстоянието се изминава за повече от час. Оформени са четири беседки, където можете да отдъхнете. Когато стигнете последната (оградена е със зид, с маси и барбекю вътре), трябва да завиете рязко вляво и да вървите по самия скален склон. Идвайки насам, вече сте видели пещерата, така че лесно ще се ориентирате.

пътеводител източни родопи

Гледка към околността

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

8  +  1  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.