Пътешествия, туризъм и още нещо

Каменната река

kamennata-reka

Каменната река

Огромни каменни блокове, струпани по един от склоновете на Витоша в местността Златните мостове, образуват този скален феномен. Ако застанете в подножието му и погледнете нагоре, ще Ви се стори, че каменна река извира сякаш от висините и се спуска надолу по планината. Под тази тежка скална маса си проправя път река Владайска. С малко усилия и много упоритост можете да се изкачите по камъните и да минете над реката. Ако това Ви се стори трудно, вдясно от Каменната река тръгва пътека, по която ще стигнете до малки дървени мостчета, които минават над реката, а пътеката ще ви отведе до Черни връх. Преди много години ролята на мостове са изпълнявали каменните блокове. Оттам идва и името на местността. Нарекли ги Златните мостове заради лишеите върху камъните, които през летния сезон със зластистия си оттенък създават впечатление за златно покритие. Много красиво е мястото през зимата, когато снежни шапки покриват камъните, а реката измежду тях замръзва и образува истински ледени поточета.

zlatnite-mostove

Златните мостове

Съществуват противоречиви обяснения за формирането на скалния феномен. Дълго време се е смятало, че това са ледникови морени, но по-късно това твърдение е отхвърлено заради сравнително ниската надморска височина (от 1350 до 1500 метра в най-високата част на реката). Смята се, че каменните блокове се струпват по този начин заради тежестта си, а правилните им заоблени форми са резултат от действито на вятъра и водата. А според легендата Каменната река се образувала от сълзите, които млада девойка проляла по своя любим. По тези земи живяла неземно красивата мома Витоша. Тя била дарена с чудна хубост и много били момците, които я искали за жена. Но момичето обичало млад и скромен овчар на име Люлин. Семейството на Витоша решило да я омъжи за богат момък от заможно семейство. Когато разбрала, Витоша решила да избяга и да отиде при Люлин, но по пътя я застигнала майчината клетва. Двамата влюбени се превърнали в планини, а проляните от Витоша сълзи се вкаменили и образували дивна река – Каменната река.

Ако се нуждаете от повече информация или желаете да посетите описаните места, можете да използвате формата за контакт за запитване.

2 коментара за “Каменната река

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3  +  4  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.