Пътешествия, туризъм и още нещо

Манастир „Св. Йоан Предтеча“

Кърджалийски манастир GPS координати

В квартал Веселчане на гр. Кърджали, на десния бпряг на река Арда се намира манастирският комплекс „Свети Йоан Предтеча (Кръстител)“. Векове наред той остава скрит за хората, затрупан под земните пластове, докато през 30-те години местни жители не попадат на руините му. Едва през 1962г. обаче започват археологически проучвания на терена, а особено активни са научните дейности в периода 1985г. – 1988г. От 1998г. до 2000 г. се провежда неговата реставрация, ръководена от проф. Николай Овчаров.

За датировката на манастира и първоначалното му изграждане съществуват известни спорове. Най-ранният период, към който се отнася изграждането на светата обител, е VI – VII век, но за по-вероятен се счита периодът от втората половина на VIII до X век. Последователно през годините са строени няколко църкви в типично византийски стил под Цариградско влияние. През X – XI век манастирът се превръща в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. При разкопките са открити пет зидани гробници, четири от които на висши духовници, а за петата се предполага, че е на светски аристократ. В една от гробниците, която е била затворена херметически, са намерени мощи на висш християнски духовник от края на XII – началото на XIII век. Открит е напълно запазен епатрахил, тъкан със злато и църковни мощи, зашити в платнен кръст. Това е единствената находка от подобен род в България. Разкритите находки потвърждават мнението, че манастирът е имал важен статут в Източните Родопи и е бил средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос.

Манастирът е бил превзет и порутен през първата половина на XIII век като за вероятна година на разрушението му се сочи 1204г., когато кръстоносците превземат тези земи. По-късно цар Калоян разбива латинската армия и се предполага, че манастирът е възстановен. Годините на османско присъствие са пагубни за светата обител – тя функционира със затихващи функции докато бива окончателно разсипана и опустошена като за година, в която се случва това, се сочи 1371г.

В наши дни манастирът е обявен за паметник на културата от национално значение. Понастоящем е напълно реставрирана и действаща църквата в комплекса.

Кърджалийски манастир

Как се стига до манастира

GPS координати: 41°37’36.0″N 25°22’12.0″E /N41 37 36.0 E25 22 12.0/

Намира се в квартал Веселчане на гр. Кърджали, има достатъчно указателни табели за местоположението му.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Един коментар з “Манастир „Св. Йоан Предтеча“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  +  87  =  91

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.