Пътешествия, туризъм и още нещо

Нишите между Друмче и Обичник

Нишите между Друмче и Обичник

Това са единствените ниши в Родопите, които успяхме да докоснем с ръка. Благодарение на удобното си разположение в скалите те могат да бъдат достигнати без усилия. За разлика от много други места в Източните Родопи тук трапецовидните ниши са издълбани в ниска и лесно достъпна скала и са на ниво колкото и малко над човешки ръст.

Ниши Друмче и Обичник nishi Drumche i Obichnik

Кога, как и от кого са изваяни тракийските ниши? През годините не открихме отговор на този въпрос и въпреки многото теории за тяхното съществуване те все още остават загадка. Знаем само, че някакво особено усещане и енергиен заряд ни обзема, когато сме край тях и липсата на категорично обяснение за тяхната поява ги прави още по-очарователни и привлекателни. Местните жители често ги описват като прозорци в скалите и може би това е най-истинското и неподправено определение за тях.

За разлика от останалите, извайвани предимно във високи, стръмни и труднодостъпни участъци, нишите при с. Друмче могат да бъдат докоснати и усетени. Намират се в лесно достъпен, но изолиран от света район, за чието местоположение има оскъдна информация.

Тракийски скални ниши на достъпно място

Най-близкото до тях населено място е с. Друмче, но нито то, нито съседното на него с. Обичник са нанесени на картата. Въпреки това тук живеят хора, и то постоянно, дори в тежките зимни месеци, когато снегът затрупва тесния път до тях и ги изолира съвсем от околния свят. До селата се стига по черен път (около 3-4 километра), който се разклонява вляво от основния път Момчилград – Крумовград. Местни жители, които срещнахме, разказват, че преди години само в Друмче живеели 60 – 70 семейства, а днес селото се обитава едва от десетина жители, които въпреки близостта си с Момчилград са откъснати от живота на града. При все това те остават тук, при корените си, близо до природата и красотата наоколо.

Как се стига до нишите

GPS координати: 41°29’45.6″N 25°29’41.9″E /N41 29 45.6 E25 29 41.9 /

Тръгвате от Момчилград към Крумовград. На десетина километра след Момчилград, вляво от основния път се отклонява тесен път (за съжаление без обозначителни табели) за с. Обичник и с. Друмче. Първото село по този път е Обичник. При гробищата след него се спуска черен път, който върви покрай телената ограда, заграждаща гробищата. Пътят се спуска надолу и след около 200 метра се разклонява на две – поемате по дясното отклонение, което се изкачва към билото. Пътят минава през малка брезова горичка (някак странно израстнала вътре измежду боровете) и след още 300 метра започва да се спуска надолу. Преди спускането оставяте автомобила и навлизате вдясно в гората. Ще се озовете над скалите с нишите и за да видите нишите, трябва да ги обходите отдолу. Самата скала се издига във високата част над речния бряг, но заради обграждащата я растителност лесно би могла да бъде пропусната.

Много близо до двете села се намира трудно достъпната Юмрук скала. Друго интересно енергийно място, за което се вярва, че има огромна лековита мощ, в близост до Момчилград, е Дамбалъ.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

2 коментара за “Нишите между Друмче и Обичник

  1. ИМ

    Много ни хареса, доста са хлъзгави скалите до там, лесно е да се изгубите без точни координати, паднахме по 4-5 пъти, но си струваше. Координатите от сайта ни отведоха в дерето под скалите. Ползвахме тези:
    http//myivoblog.blogspot.com/2012/05/blog-post_15.html?m=1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3  +  2  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.