Пътешествия, туризъм и още нещо

Нишите между Друмче и Обичник

Нишите между Друмче и Обичник

Това са единствените ниши в Родопите, които успяхме да докоснем с ръка. Благодарение на удобното си разположение в скалите те могат да бъдат достигнати без усилия. За разлика от много други места в Източните Родопи тук трапецовидните ниши са издълбани в ниска и лесно достъпна скала и са на ниво колкото и малко над човешки ръст.

Ниши Друмче и Обичник nishi Drumche i Obichnik

Кога, как и от кого са изваяни тракийските ниши? През годините не открихме отговор на този въпрос и въпреки многото теории за тяхното съществуване те все още остават загадка. Знаем само, че някакво особено усещане и енергиен заряд ни обзема, когато сме край тях и липсата на категорично обяснение за тяхната поява ги прави още по-очарователни и привлекателни. Местните жители често ги описват като прозорци в скалите и може би това е най-истинското и неподправено определение за тях.

За разлика от останалите, извайвани предимно във високи, стръмни и труднодостъпни участъци, нишите при с. Друмче могат да бъдат докоснати и усетени. Намират се в лесно достъпен, но изолиран от света район, за чието местоположение има оскъдна информация.

Тракийски скални ниши на достъпно място

Най-близкото до тях населено място е с. Друмче, но нито то, нито съседното на него с. Обичник са нанесени на картата. Въпреки това тук живеят хора, и то постоянно, дори в тежките зимни месеци, когато снегът затрупва тесния път до тях и ги изолира съвсем от околния свят. До селата се стига по черен път (около 3-4 километра), който се разклонява вляво от основния път Момчилград – Крумовград. Местни жители, които срещнахме, разказват, че преди години само в Друмче живеели 60 – 70 семейства, а днес селото се обитава едва от десетина жители, които въпреки близостта си с Момчилград са откъснати от живота на града. При все това те остават тук, при корените си, близо до природата и красотата наоколо.

Как се стига до нишите

GPS координати: 41°29’45.6″N 25°29’41.9″E /N41 29 45.6 E25 29 41.9 /

Тръгвате от Момчилград към Крумовград. На десетина километра след Момчилград, вляво от основния път се отклонява тесен път (за съжаление без обозначителни табели) за с. Обичник и с. Друмче. Първото село по този път е Обичник. При гробищата след него се спуска черен път, който върви покрай телената ограда, заграждаща гробищата. Пътят се спуска надолу и след около 200 метра се разклонява на две – поемате по дясното отклонение, което се изкачва към билото. Пътят минава през малка брезова горичка (някак странно израстнала вътре измежду боровете) и след още 300 метра започва да се спуска надолу. Преди спускането оставяте автомобила и навлизате вдясно в гората. Ще се озовете над скалите с нишите и за да видите нишите, трябва да ги обходите отдолу. Самата скала се издига във високата част над речния бряг, но заради обграждащата я растителност лесно би могла да бъде пропусната.

Друго интересно енергийно място, за което се вярва, че има огромна лековита мощ, в близост до Момчилград, е Дамбалъ.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

2 коментара за “Нишите между Друмче и Обичник

  1. ИМ

    Много ни хареса, доста са хлъзгави скалите до там, лесно е да се изгубите без точни координати, паднахме по 4-5 пъти, но си струваше. Координатите от сайта ни отведоха в дерето под скалите. Ползвахме тези:
    http//myivoblog.blogspot.com/2012/05/blog-post_15.html?m=1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4  +  3  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.