Пътешествия, туризъм и още нещо

Платото при Ковил

plato kovil пътеводител източни родопи
Из уединените кътчета на Източните Родопи се натъкваме на светилища, култови комплекси и паметници на народи, живяли хиляди години преди нас. Тяхната култура е много по-древна от нашата, но изключително богата и впечатляваща с мащабите си и с въплътените в нея познания за човека, света и тяхната взаимна връзка. Пещери утроби, трапецовидни ниши, щерни, шарапани, каменни лица, улеи, канали, ямки и цели звездни карти можем да видим на различни места в източните части на Родопа планина. Едно място, обаче, е събрало в себе си цялото богатство на една колкото непозната и загадъчна, толкова уникална и неповторима култура.
kovil plato kamenni kladentsi пътеводител източни родопи
Платото при Ковил е единствено по рода си не само в Източните Родопи, но и в Родопите въобще. То грабва с мащаба си и омайва с тайнствените скални изсичания, които времето не е успяло да заличи. Простира се на площ от няколко декара (според някои на около десет декара и повече) и предназначението му все още не е безспорно проучено. Преобладаващи са твърденията, че това е култов скален комплекс от времето на траките, а някои смятат, че е създаден много преди тях. Други теории го определят като огромна звездна карта, което е логично, доколкото платото би могло да бъде видяно в цялата му прелест само от въздуха. Не липсват и опитите за по-битови обяснения относно използването му и по-конкретно, че е служело за отмиване на руди, на каквито са били богати Родопите. Последните обаче са по-скоро хипотези.
плато ковил пътеводител източни родопи
Платото се намира северно от Крумовградското село Ковил и заема почти цялия участък между Ковил и съседното на него село Джанка. Още в самото му начало, непосредствено до разположените в северния край на с. Ковил къщи може да се види голяма скала, наподобяваща фалос, поставена върху три камъка. Наричат я Триножника и се смята, че е изпълнявала ролята на жертвеник, тъй като в нея са издълбани две огледално разположени ями.
триножника ковил плато пътеводител източни родопи
От Ковил в посока север към Джанка върви пътека, водеща към централната част на платото. Край нея има множество изкуствено издълбани водоеми с различна форма, размери и дълбочина, изпълнявали ролята на водохранилища. Основната част от комплекса е разположена на самия хълм и включва скални всичания, улеи, ямки, шарапани. Още по на север до шосето за с. Джанка има други две скални плата с изкуствени пещери и скални изсичания в краищата им, както и с причудливи форми, наподобяващи гъби. В равнинната си част платата са покрити с улеи, канали и кладенчета в различни посоки и комбинации.
каменни кладенци плато ковил пътеводител източни родопи
Платото при Ковил поражда все повече въпроси, голяма част от които към момента остават без отговор. Колко време и колко усилия са били нужни, за да се изсече в скалите целия този комплекс от пещери, шарапани, щерни, улеи, канали, кладенчета и ямки? На кого е било нужно това и защо точно тук са избрали древните да го сторят? Дали обектът е бил само светилище или е имал много по-мащабно предназначение на звездна карта, видима ясно отгоре? Потърсете отговорите и Вие.
пътеводител източни родопи платото при село ковил

Как се стига до платото при Ковил

Едната Ви възможност е да подходите откъм с. Ковил. Северно от селото, в посока към с. Джанка има отклонения по черни пътища, които водят до централната част и до двете северни плата. Може да тръгнете и от последните къщи в северната част на Ковил. Така ще стигнете до жертвеника Триножника. Оттам пътеката върви покрай множеството скални кладенци, излиза на платото и изкачва хълма.
пътеводител източни родопи село ковил плато

Ако сте изследователи по душа и обичате потайните и загадъчни места, препоръчваме Ви величествената Шан кая. и пещера Вулвата.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

32  +    =  36

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.