Пътешествия, туризъм и още нещо

Деветашката пещера

Скалните отвори на Деветашката пещера

Интересът към Деветашката пещера се отключи след снимките на холивудската поредица „Непобедимите” през 2011 г. Тогава се заговори освен за популацията на прилепи в нея и за това какво е криел този таен военен обект. Точно така, през 50-те години е взето решение пещерата да бъде обявена за секретен военен обект, за полването на който са специално изградени път, мост и жп линия. По официални данни предназначението й е било за съхранение на зърно и петрол. Интересен е въпросът защо съхранението на тези държавни ресурси е било не другаде а в пещера, при това с такова естествено природно разположение, което я прави незабележима и трудно откриваема. Сред местното население се носят слухове, че зърното, а после и петролът са се съхранявали на входа на пещерата, а във вътрешността й са се правили тайни опити и експерименти от правителството. И днес могат да се видят изкуствено изградените бетонните кръгове с диаметър от почти 10 метра. Някои твърдят, че те се използвали като хеликоптерни площадки и че предвид височината на свода от 35 м. до 60 м. в по-високата част това е напълно реалистично. След закриването на военния обект мостът и жп линията са разрушени. Мостът, който сега води към нея, е направен заради снимките на филма преди две години. Пещерата и до днес остава необлагородена. Ако искате да се разходите по тунелите край реката във вътрешността й, ще Ви е необходима екипировка. Лесно проходими са първите й зали, които са и най-големите. Деветашката пещера се различава много от традиционната представата за пещера. Тя е с площ от над 20 дка, състои се от няколко големи скални предверия, има и седем отвора, през които слънцето я осветява по естествен начин и това всъщност е единственото осветление тук. До мястото се стига по пътя към Ловешкото село Деветаки. Заради размножителния период на прилепите през юни и юли е забранено посещението й.

Деветашката пещера

Ако се нуждаете от повече информация или желаете да посетите описаните места, можете да използвате формата за контакт за запитване.

Един коментар з “Деветашката пещера

  1. Buzanski

    Уникално място, което заслужава да бъде видяно. Когато стигнеш до входа започваш да усещаш величието на тази пещера. Наистина придоби популярност около снимките на Непобедимите и въпреки, че започва да се комерсиализира, наистина мястото спира дъха. Ако не сте ходили, отидете непременно и ще осъзнаете колко много запленяващи кътчета има в нашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  +  71  =  74

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.