Пътешествия, туризъм и още нещо

Смолянските езера

Смолянски езера

Независимо че не са представени достоверни данни за съществуването на митичния певец Орфей, много места претендират да са сред тези, където той е свирел и е огласявал околността с вълшебните звуци на своята лира. Едно такова място са Орфеевите скали в подножието на връх Снежанка. Под тях се намират и три от най-забележителните Смолянски езера. Преди години езерата са били над двадесет на брой, но голяма част от тях с течение на времето са затревени, пресъхнали или превърнати в рибарници. Днес са останали седем, три от които са особено интересни и впечатляващи. До тях може да стигнете през кв. Езерово на Смолян, поемайки пътя за с. Стойките (Пампорово).

Първото, до което ще стигнете и намиращо се непосредствено до пътя, е Тревистото езеро. Наричат го така, защото при засушаване, особено през летния сезон, в него израстват буйни треви. Местността наоколо е много популярна сред местните като място за пикник през почивните дни.

Тревното езеро е свързано чрез речен ръкав с Бистрото езеро. То е най-голямото по площ от езерата и колкото заблатена е водата на Тревистото езеро, толкова кристално чиста е тази на Бистрото езеро. Тук дърветата и облаците се оглеждат във водите, пред езерото се открива невероятна панорама към Смолян, а зад гърба Ви се извисяват Орфеевите скали. Това е най-красивото  и най-пречистващото езеро. Усещането тук е наистина уникално.

Ако поемете нагоре по пътеките през боровата гора, ще стигнете до най-високо разположеното (1500 м.н.в) и най-дълбоко езеро (4,5 метра). Това е Мътното езеро. Наричат го така заради мътните му синьо-черни води. То може да Ви се стори дори злокобно, ако за разходката си сте избрали не толкова слънчево време.

Край тези езера Орфей е възпявал природата и любимата си Евридика. Без съмнение те ще донесат много приятни и спокойни мигове и на Вас.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3  +  6  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.