Пътешествия, туризъм и още нещо

Доган кая

 Доган кая dogan kaya selo Sarnitca

Недалече от Хасковското село Сърница, само на 3 километра западно по права линия, се извисява скален масив, припознат от древни обитатели хилядолетия преди нашето съвремие.

Скални ниши на Доган кая skalni nishi Dogan kaya

Мястото е било обитавано далече назад във времето, още през I хил. пр. Хр., за което свидетелства откритата тук керамика. Макар и не до край проучено от археологическа гледна точка, установено е, че сред скалите е имало тракийска крепост, датирана според предположенията от новожелязната епоха. Тя е била така конструирана, че да бъдат в максимална степен усвоени естествените дадености на района – отвесни непристъпни скали, обособяващи вътрешно пространство помежду си, а в някои участъци личат остатъците от стени, изградени от ломени камъни без спойка.

Dugan kaya Iztocni Rodopi

Високо в стръмните скални откоси човешкото присъствие оставило дири за своето съществуване и днес там могат да се видят издълбаните трапецовидни ниши, будещи възхищение и недоумение как е възможно на такава височина и при толкова отвесен наклон да бъдат достъпени и дълбани скалите.

Тракийски ниши на Доган кая

Масивите са с величествена височина от порядъка на 30 до 40 метра и от най-стръмната им страна изкачването им е възможно само от подготвени алпинисти. Откъм по-ниската си част са достъпни, в случай, че поемете риска да се изкатерите по тях, имайки предвид, че те са абсолютно необезопасени.

Тракийско светилище Доган кая

Ако успеете да го сторите, усилията Ви ще бъдат възнаградени с широка панорама, която ще разкрие пред очите Ви красотите на околните хълмове. Гледката е чаровна и впечатляваща и вероятно именно на нея дължи името си местността.

Гледка от Доган кая gledka ot Dogan kaya

Още преди векове местното население нарекло мястото Доган кая, като в превод от турски „доган“ означава ястреб, но по-популярното и утвърдило се наименование останало Орлови скали.

В основите на Доган кая

В цялост масивите не са докрай проучени и районът не е сред най-популярните туристически дестинации, но пък точно това е съхранило тишината и спокойствието наоколо. До Доган кая през последните години е изградена туристическа пътека с обособени места за отдих, мястото е обозначено и лесно достъпно, а по пътя си към него може да се отклоните и до Купена – скален масив, от който се разкрива гледка към язовир Тракиец и към далечния масив Пробит камък.

Dogan kaya Sarnica Iztochni Rodopi

Как се стига до Доган кая

GPS координати: 41°52’05.4″N 25°15’08.4″E /N41 52 05.4 E25 15 08.4/

Тръгва се от с. Сърница (следва да имате предвид, че става въпрос за с. Сърница в община Минерални бани, Хасковска област). В самото село има указателни табели. Кара се по черен път с дължина около 3 км, който в крайния си участък е в по-лошо състояние и е препоръчително да се измине с по-висок автомобил. Пътят отвежда до беседка с огнище-барбекю и оттам се тръгва по пътека с дължина около 350 метра, която се изминава за 5-10 минути. Пътеката извежда при първия скален масив, където е изградена зона за отдих. За да стигнете до съседните скали (отстоят на около 200 метра), трябва да поемете по пътеката за Боян Ботево/Улу дере.

За да отидете до Купена, трябва да поемете по отклонение от основния път. То е указано с табела, дължината му е около 800 метра и се изминава за 15 минути пеша като е възможен и подход с автомобил, за предпочитане по-висок.

Стълба до нишите на Доган кая

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1  +  5  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.