Пътешествия, туризъм и още нещо

Пещерата Гоук Ин

Пещерата Гоук Ин пътеводител източни родопи

Пещерата Гоук Ин

Гоук Ин и пещера Вулвата до село Морянци са единствените открити досега пещери, в тавана (свода) на които са изсечени трапецовидни ниши. Тракийските скални ниши се срещат на много места из Източните Родопи, но обикновено са издялани на външните скални откоси. В случая, обаче, те са издълбани и във вътрешната част на пещерата. Съществуват различни теории за създаването и предназначението им, нито една от които не е безспорно доказана. Според преобладаващото мнение те са изпълнявали ролята на урни, в които се полага праха на починалите и са били предназначени за обикновените хора, докато за висшите членове на тракийското общество са били отредени специално направени скални гробници. Как точно са били издялани култовите ниши в различни трудно достъпни участъци не става ясно. Дали всеки е можел да стори това или само специално подготвени и посветени жреци са могли да преодолеят стръмните скални навеси, където са издълбани нишите, също е спорно. Съществуват различни теории, митове и вярвания като сред по-възрастните местни жители дори се е запазила легенда, според която митично същество – великан, яздещо кон, обикаляло тези земи. Там, където стъпвали копитата на коня, оставали отпечатъци. Така се образували скалните ниши. Подобен разказ, разбира се, звучи като приказка, но вероятно е породен от недоумението как са се появили нишите в тези труднодостъпни участъци. Скални ниши са изсечени както вътре в самата пещера, така и отвън – на стръмната отвесна стена до входа й. Нито във вътрешността й, нито на скалата отвън бихме могли да си представим как точно е станало това.

Гоук Ин е с надморска височина от 180 метра и е дълга 41 метра. Отворът й е широк и овално оформен и от вътрешността на пещерата се открива красива гледка към околността и река Дишлик дере. Пещерата е сравнително малка, едноетажна (с едно ниво), с денивелация от само 5 метра. Тя е суха пещера, в нея не се срещат калцитни образувания (сталактити, сталагмити, сталактони). Скалните коридори са къси и са разклонени навътре към основата на пещерата, където тя става по-тясна и по-трудно достъпна. Предполага се, че Гоук Ин е функционирала като светилище хилядолетия преди новата ера. Поради широко оформения си вход пещерата е сравнително добре осветена. Днес тя се обитава от прилепи, а в близост до тях, колкото и странно да Ви звучи, са си свили гнезда и лястовиците.Пещерата е необлагородена, но достъпна за посещения. За да влезете в нея, трябва да изкачите не много стръмен участък над реката. Ако това Ви се стори трудно, може да наблюдавате пещерата и само отвън – ще бъдете не по-малко впечатлени. И все пак, бихме препоръчали да опознаете пещерата и от вътрешността й. Гледката си струва усилията.

Пещерата Гоук Ин пътеводител източни родопи

Пещерата Гоук Ин

Пещерата Гоук Ин пътеводител източни родопи

Пещерата Гоук Ин

пътеводител източни родопи Пещерата Гоук Ин

Пещерата Гоук Ин

пътеводител източни родопи Gouk In

Част от нишите в свода на пещерата

Как се стига до Гоук Ин

Гоук Ин се намира при коритото на река Дишлик дере, под пътя към Крумовград и близо до Скалната Арка в района на Орешари. Пещерата е лесно достъпна, стига да следвате правилния маршрут към нея. И така, ако идвате откъм селата Пчелари и Долно Черковище и вървите в посока към Крумовград, минавате по железния мост над река Арда. Веднага след края на моста, вдясно от него започва черен път, който се спуска към Арда и върви успоредно край коритото й. Пътят е обозначен с жълто-черна маркировка и Вие трябва да тръгнете по него. След малко повече от километър ще стигнете до мястото, където Дишлик дере се влива в Арда. Тук е много важно да не продължавате по този път, а да тръгнете нагоре срещу течението по коритото на Дишлик дере. Има пътека, която криволичи ту отляво, ту отдясно, но следва коритото на дерето. Вървете по нея около 15 минути и ще видите Гоук Ин да се издига пред Вас.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

11 коментара за “Пещерата Гоук Ин

 1. Христо Тодев

  Здравейте, вече не е единствената известна пещера с ниши във вътрешен свод. В района над Морянци има още две с вътрешни ниши. Така в рамките на два километра са три общо и само тук.

  1. Виолета

   Здравейте, абсолютно прав сте.
   Тази в Морянци я посетих скоро, но към онзи момент, когато писах за Гоук Ин, не знаех за други.
   Което потвърждава факта, че колкото повече познати пътища изминаваме, толкова повече нови и непознати се разкриват пред нас.
   В Морянци намерих само една пещера с ниши, за която все се каня да кача материали тук.
   Ако Вие знаете за други и имате желание да споделите, може да ми пишете.
   Благодаря за коментара,
   Виолета

   1. Petyr.Ovcharov

    Здравейте ,
    в Кулич махле на с. Морянци , пещерата с изсечени вътре ниши действително е само една . Вляво от нея е втората , по—плитка пещера , но в нея изсечени ниши няма . Те са отвън , над входа .

    1. Христо Тодев

     Пещерите с вътрешни нищи до махала Кулич са две. Втората е на масива над самия път, но е много трудно достижима. Катеренето до нея е по стръмен, почти отвесен ронлив склон и е опасно.

  1. Вили

   Упътването е достатъчно подробно, не знам защо не сте успели да стигнете до там. Подходът, който е описан в сайта, е много лек и приятен.

 2. Admin Автор

  Здравейте, радвам се, че сайтът Ви харесва. В момента се подготвя пътеводител за Източните Родопи като информацията в сайта е малка част от него.

  Относно Гоук Ин – за „ин“ знам, че означава дупка като се използва и за пещера – по обяснения на местни жители. Не можаха, обаче, да ми обяснят какво означава „гоук“.

 3. Людмила

  Привет! Попаднах на сайта ви,който много ми харесва.Поздравления за информацията и снимковия материал,които сте събрали я него!Любопитна съм какво означава и от къде идва името на пещерата „Гоук ин“ .Ще съм ви много благодарна,ако можете да ми обясните .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3  +  7  =  

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.