Пътешествия, туризъм и още нещо

Дяволският мост край с. Борино

Дяволският мост край с. Борино

Страховито и опасно, но същевременно прекрасно и адски примамливо скално образувание пази над речното си корито река Читак дере между селата Борино и Чала в местността Хайдушки дол. Скрит от хорските погледи измежду горските склонове изправени над реката, впечатляващият природен феномен е малко познат и именно това обстоятелство е съхранило тръпката и очарованието, което завладява всеки, озовал се под свода му.

Дяволският мост село Борино Devils bridge Borino

Тук буйните води на реката в съчетание с намесата на вятъра са изваяли скално образувание с формата на дъга, свързваща двата стръмни речни бряга. Скалният мост е дълъг 8-10 метра, дебелината му е 2-3 метра, а височината му е 30 метра. Скалите, на които се опира, са отвесни и отварят дълбока бездна надолу.

Djavolskia most selo Borino

Съществува предание, според което само Дяволът можел да мине по него, откъдето идва и името му. За моста се носят мрачни митове и поверия, че е опасно място, над което тегне прокоба. Скалният свод се смята за творение на Дявола, защото само той в стремежа си да подмами хората и отнеме душите им, можел да сътвори толкова страшно, но в същото време мамещо с красотата си място. За да откупи обратно душата си от Сатаната, човек трябвало да заплати цената за това или да се осмели да премине по Дяволския мост. Малцина били тези, които успявали да преодолеят плашещата височина над речната бездна, а страхът, който ги обземал, когато застанели на свода, бил така неописуем, че те предпочитали да платят на Сатаната наместо да рискуват живота си. Днес край мястото могат да се видят закрепени по дърветата чашки с дребни монети.

Дали поверието за отплатата на Дявола е живо и днес, е трудно да се каже, но е безспорно усещането за красота и плашеща притегателна сила, която ни обзема под свода на моста. Наблизо се намира и водопадът на река Читак дере, която е ляв приток на Буйновска река.

Дяволският мост Djavolski most

Как се стига до Дяволския мост

GPS координати: 41°39’02.7″N 24°19’20.8″E /N41 39 02.7 E24 19 20.8/

Тръгвате от с. Борино по пътя за с. Чала. На 2,5 км. от отклонението за с. Чала (обърнете внимание – не от края на селото, а от разклона) се намира стар нефункциониращ завод (вляво на пътя в посока с. Чала). Пътят за Дяволския мост тръгва от него. Има обозначителни табели. Още в началото си пътят се разделя на две като Вие трябва да тръгнете по долното, дясно разклонение. Общото разстояние от завода до Дяволския мост е 2,5 км, от които 2 км. могат да се изминат с автомобил, за предпочитане високопроходим. Черният път, който можете да изминете и с кола, ще Ви отведе до река, която трябва да пресечете. След още 500 метра ще стигнете до моста.

Ако Ви привличат дивите и слабо посещавани места, горещо препоръчваме да посетите красивите Чаирски езера, Пияната гора, Харамийската пещера. За любителите на по-лесно достъпните забележителности в тази част на Родопите препоръчваме екопътека Струилица.

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  +  48  =  51

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.