Пътешествия, туризъм и още нещо

Калпак кая

Калпак кая Дойранци

Скални козирки с формата на шапки и десетки ниши, издълбани в тях, се крият сред рехава горичка недалече от с. Ненково. Двата масива, оприличавани на калпаци, отстоят на метри един от друг и са разположени на малък и лек за достъп склон, стига предварително да знаете за тях. Нарекли ги Големия и Малкия калпак заради приликата им с шапки с издадени козирки. Кога и кой е изваял трапецовидните ниши в тях не се знае, можем само да предполагаме, че това се е случило преди хиляди години. Нишите са оформени на онази част от скалата, която е обърната към насрещния на реката склон и са оприличавани на прозорци в скалите, сякаш през тях някой би погледнал към отсрещния бряг.

И двата калпака са с относително ниска височина, сравнявани с други намиращи се в района исполини. Дали заради тишината и уединението си обаче, те са сред най-привлекателните скални чудатости, до които се докоснахме при обиколките си из Източните Родопи.

Kalpak kaya Doiranci Nenkovo

Как се стига до Калпак кая

GPS координати: 41°43’35.8″N 25°12’53.8″E /N41 43 35.8 E25 12 53.8/

Ориентир за местонахождението е село Ненково на река Боровица като реката се пресича малко преди да навлезете в селото. Тръгва се от каменния мост при първата от така наречените кули (съоръжения с цилиндрична основа, забита в реката, с прозорци, на два етажа), които се намират преди Ненково, идвайки от Кърджали. Пресича се реката по каменния мост и се тръгва по пътека вдясно от него. Пътеката пресича друга по-малка река (дере, вливащо се в р. Боровица). После зад първата нива до дерето се хваща пътека, която върви зад нивата и навлиза в рехава горичка. Върви се около километър по пътеката като Калпак кая се намира скрита сред дърветата на 200 метра над пътеката.

Изглед от Калпак кая

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

37  +    =  40

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.