Пътешествия, туризъм и още нещо

Кромлехът

kromleh dolni glavanak пътеводител източни родопи

Кромлехът при с. Долни Главанак

В превод кромлех означава каменен кръг, идва от бретонските думи „crom” – кръг и „lech” – камък. Най-големият кромлех в света е Стоунхендж, а в България такъв  е открит при с. Долни Главанак макар и с относително малки размери. Кромлехът представлява мегалитно съоръжение, състоящо се от общо 12 побити в земята каменни блока (менхири), 9 от които изправени, а 3 съборени като ширината им е около метър, дебелината до 50 см и са високи до 1,50 метра. Между по-високите менхири са побити и по-малки с височина около 20-30 см. Вероятно при изграждането е търсена известна закономерност чрез редуването на малки и големи менхири, но вследствие промените на времето, днес е трудно да се каже дали това е било целно. Блоковете отстояват на приблизително еднакво разстояние помежду си от около 90 см и образуват кръг с диаметър близо 10 метра.  Кръгът не е правилно оформен, в южната му част има четири големи полегнали блока, които са по-скоро плочи, отколкото стълбове-менхири. Според направените проучвания Кромлехът е изграден през ранно-желязната епоха (VІІІ – VІ в. пр. Хр.) и е бил използван и през късно-желязната епоха до І в. пр. Хр.

Счита се, че Кромлехът отразява орфическия мироглед и е бил предназначен за обредни действия като само на посветените жреци е било разрешено да влизат в него. Зад този кромлех има още два по-малки кръга от камъни с по-малки размери (единия с диаметър 3, а другият – 5 метра), които учените не определят като кромлех, макар че направените археологически проучвания потвърждават, че те са били използвани за детски погребения чрез трупоизгаряне.

Как се стига до Кромлеха

Кромлехът се намира на около 2 км. западно от с. Долни Главанак, общ. Маджарово. На мястото, откъдето тръгва пътеката, има нефункциониращ в момента информационен център. Оттам се върви през малка горичка около 15 минути по специално изградена пътека.

кромлехът при с. Долни Главанак пътеводител източни родопи

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  +  69  =  76

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.