Пътешествия, туризъм и още нещо

През Въча към Ягодина и Триград

Буйновско ждрело

Буйновско ждрело

Буйновското и Триградското ждрела са вероятно най-популярните в България. Те са основните маршрути, за да стигнете до Ягодинската пещера, Дяволското гърло и по-слабо известната Харамийска пещера. Ждрелата са уникални с красотата си и с усещането за величие, което създават. Можете да стигнете до тях минавайки през язовир Въча.

Той се простира по поречието на река Въча след Кричим до с. Михалково преди Девин. Сгушен е между планинските хълмове и е чудесно място за почивка. От Девин можете да поемете по пътя за Буйново и Триград.

pat yagodina

Пътят към Ягодина

Ждрелото на река Буйновска е най-дългото в България – около 10 километра. Тук реката така се е врязала сред скалите, че е образувала тесни и стръмни участъци известни като „Вълчи скок”. Скалите почти се срещат, а името са дали местните жители, според които на тези места прескачали вълците и самодивите.

Буйновското ждрело ще Ви отведе до Ягодинската пещера и до Пръскалото – малък водопад пред самия вход на пещерата. В непосредствена близост, само на няколко километар оттук се намира Триградското ждрело, водещо до Дяволското гърло. Много легенди и вярвания е събрала тази пещера. Тя е сравнително млада, няма типичните сталактити и сталагмити, но за търсачите на силни усещания е по-предпочитана от Ягодинската пещера. И двете пещери са облагородени и лесно достъпни. Предвид тесните участъци на Буйновското и Триградското ждрело е за предпочитане да изберете по-сухо и топло време за пътуване.

trigrad

По пътя към Триград

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10  +    =  20

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.