Пътешествия, туризъм и още нещо

Маджарово

Меандрите на Арда при Маджарово пътеводител източни родопи

Меандрите на Арда при Маджарово

Маджарово е скромно градче с прекрасна природа и уникално местоположение.

Това е най-малкият град в България след Мелник. Съществува известно разминаване относно числеността на населението му. Според данни на ГРАО то наброява около 700 души, а според Националния Статистически Институт тук живеят около 500 жители. С това си име градът е преименуван през 1959 г в знак на признателност към войводата Димитър Маджаров, който свързва съдбата си с него през 1913 г. по тъжен и печален начин. На 04.10.1913 г. при тогавашното село Ятаджик (понастоящем Маджарово) намират смъртта си 1800 тракийски бежанци, предимно жени, деца и старци, които бягат от башибозука на „Гюмюрджинската автономия” и правят опит да преминат река Арда, по която в онези години минава границата. Телата на избитите били хвърлени в реката, която потекла червена, а труповете запълнили коритото й. Единствени четите на Димитър Маджаров и Руси Славов помагат на бежанците да преминат реката и се противопоставят на безчинствата.

Колкото мъка е събрала историята на Маджарово, толкова красота му е дарила природата, сякаш за да компенсира хората, решили да се заселят и да останат в града.

Маджарово е разположен е в кратера на изгаснал вулкан, чието изригване се проявило преди около 35 милиона години. Това обяснява голямата концентрация на скъпоценни и полускъпоценни камъни и развитието на града като миньорско селище през социализма, както и стръмните скални зъбери, които обграждат района. Оттук минава и най-буйната родопска река – Арда, която лъкатушейки между хълмовете, образува чудни меандри. Те са най-изразителни при Кован кая – земното царство на орлите. Местността е защитена с цел опазване на орнитофауната. Тук се срещат 32 от общо 34 вида от грабливите птици като мястото е съхранило изчезващия вид на белоглавия лешояд. На един от завоите по пътя Маджарово – Бориславци под самите скали на Кован кая има добре оформена панорамна площадка, откъдето седнали на каменни пейки край каменна маса, известна като масата на Флинстоун, може да наблюдавате впечатляващите извивки на река Арда.

Скалните зъбери при Маджарово пътеводител източни родопи

Скалните зъбери при Маджарово

Още 45 от най-мистериозните места в Родопите ще откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

59  +    =  69

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.